Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2013

Ο Δεκαπενταύγουστος και η Παναγιά !!!

Η κατανυκτική αγάπη του λαού μας, ιδιαίτερα προς την Παναγία, η λατρεία και η αφοσίωση του Έλληνα προς την Θεοτόκο, είναι ανάλογη προς την άπειρη στοργή που ξεχειλίζει από τα μάτια Εκείνης προς όλον τον κόσμο. Και δεν χρειάζονται υψηλονόητοι και βαθυστόχαστοι θρησκευτικοί στοχασμοί για να νιώσει κάποιος τη θαλπωρή της ματιάς Της, όταν σε κοιτάζει. Το γονάτισμα του απλοϊκού προσκυνητή μπροστά στην εικόνα Της είναι η πιο γνήσια μεταφυσική διάσταση της ψυχής του.

Την εικόνα και τη ματιά της Παναγίας ύμνησαν οι λογοτέχνες. Και όχι μόνον οι αληθινοί πιστοί, αυτοί που έμειναν άγγιχτοι από τις επιστημονικές αμφιβολίες του υλισμού, μα και εκείνοι οι επηρεασμένοι από αμφιβολίες και αντιφάσεις.

Ανάμεσα στους δεύτερους και αυτός ο μεγάλος ελληνολάτρης ποιητής Κωστής Παλαμάς, αυτός ο εγκεφαλικός, όπως τον κατηγόρησαν, του έλειπε η λυρική αίσθηση της μεταφυσικής. Κι όμως ο Παλαμάς βυθιζόταν ολοένα και πιο πολύ μέσα στα άδυτα της ψυχής του και προσπαθούσε να συλλάβει κάποια κρυφά μιλήματα που έβγαιναν από μέσα του.

Μερικά από τα λόγια του Κωστή Παλαμά για Εκείνη …

«Δέσποινα,
κανένα φόρεμα τη γύμνια μου
δε φτάνει να σκεπάσει
……………………….
Πρόστρεξε, Μυροφόρα,
μονάχα εσένα πίστεψα
και λάτρεψα μονάχα εσένα,
κι ως τώρα μέσ’ στα αιματοστάλαχτα
μιας οργισμένης δύσης
Δέσποινα, στήριξέ με εσύ

και μη μ’ αφήσεις ... 

Για την εκκλησιαστική, αλλά και τη λαϊκή εικονογραφία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Η απεικόνιση ενός από τα πιο αγαπητά πρόσωπα της χριστιανοσύνης μέσω του ανθρώπινου χεριού.

Και κάποιες από τους κυριότερους εικονογραφικούς τύπους της Παναγιάς μας …


Η αυριανή ημέρα είναι αφιερωμένη στην Παναγιά μας οπότε και εμείς αναφέραμε μερικά πράγματα γι’ αυτήν σήμερα και θα ευχηθούμε σε όλους καλό 15-Αύγουστο !!! 

Πηγή των εικονογραφικών τύπων της Παναγιάς:  Περιοδικό “Μαρτυρία”, Ιερά Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου – Χανιά 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου