Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2012

Το Διάβασμα Ωφελεί… Την Υγεία!

Όσο περισσότερο διαβάζουμε και βάζουμε το μυαλό μας να λειτουργεί, τόσο πιο πολύ θωρακιζόμαστε απέναντι σε διάφορες παθήσεις. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από επιστημονικές μελέτες, οι οποίες εξέτασαν εάν και πώς επηρεάζει το ψυχαγωγικό διάβασμα την ψυχή και το σώμα μας.1.Διαβάζω άρα… προσέχω!

Το διάβασμα βοηθά στη διεύρυνση της προσοχής. Η νευροεπιστήμονας, Σούζαν Γκρίνφιλντ, επίτιμη καθηγήτρια Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, λέει πως το διάβασμα μας βοηθά να συγκεντρωνόμαστε καλύτερα επειδή διευρύνει την προσοχή. «Τα μυθιστορήματα έχουν αρχή, μέση και τέλος – μία δομή η οποία ενθαρρύνει τον εγκέφαλό μας να σκέφτεται σε μία σειρά και να συσχετίζει τις αιτίες, τις συνέπειες και την σημασία τους. Όσο περισσότερο διαβάζουμε τόσο περισσότερο ενισχύουμε αυτή την ικανότητα».

2. Διαβάζω άρα… ηρεμώ!

Το διάβασμα βοηθά στην καταπολέμηση του στρες. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Σάσεξ έδειξε ότι το διάβασμα είναι μία από τις πιο αγχολυτικές δραστηριότητες. Μόλις έξι λεπτά διάβασμα αρκούν για να μειωθούν τα επίπεδα του στρες που νιώθουμε κατά τα σχεδόν δύο τρίτα. Επίσης, το διάβασμα επιδρά πιο γρήγορα και είναι πιο αποδοτικό ως αγχολυτικό απ’ όσο η μουσική, μια βόλτα, ή από το να καθίσει κάποιος να πιει έναν καφέ ή να παίξει ένα βιντεοπαιχνίδι. Οι ψυχολόγοι αποδίδουν το όφελος αυτό στο ότι το ανθρώπινο μυαλό είναι αναγκασμένο να συγκεντρωθεί σε ό,τι διαβάζει, με αποτέλεσμα να αποσπάται η προσοχή μας από πράγματα που μας βασανίζουν.

διάβασμα βοηθάει στην εκγύμναση του μυαλού, αφού δεν είναι μια παθητική δραστηριότητα αλλά μια αληθινή άσκηση για το μυαλό, καθώς για να διαβάσουμε ενεργοποιείται ολόκληρος ο εγκέφαλος και ουσιαστικά μπαίνουμε σε μία «διαφοροποιημένη κατάσταση του συνειδητού». Μελέτες με μαγνητικές τομογραφίες (fMRI) του εγκεφάλου έδειξαν πως όταν διαβάζουμε και φανταζόμαστε τοπία, ήχους, μυρωδιές και γεύσεις, ενεργοποιούνται οι ανάλογες περιοχές του εγκεφάλου όπως συμβαίνει και όταν στην πραγματικότητα βλέπουμε μπροστά μας μια όμορφη εικόνα της φύσης, ακούμε μουσική, γευόμαστε ένα φαγητό ή μυρίζουμε ένα άρωμα που μας αρέσει.

4. Διαβάζω άρα… βλέπω & ακούω καλύτερα!

Το διάβασμα βελτιώνει την όραση και την ακοή. Πρόσφατη έρευνα του νευροεπιστήμονα δρ Στάνισλαβ Ντεχάνε, καθηγητή Πειραματικής Νοητικής Ψυχολογίας στο College de France και διευθυντή της Μονάδας Νοητικής Νευροαπεικόνισης του Εθνικού Ιδρύματος Ιατρικής Έρευνας (INSERM) της Γαλλίας, έδειξε ότι το διάβασμα μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο επεξεργάζεται ο εγκέφαλος τις οπτικές πληροφορίες, αλλά και την ακουστική ικανότητά μας. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Science», έδειξε ακόμη πως τα οφέλη αυτά δεν αποκομίζουν μόνο όσοι μαθαίνουν να διαβάζουν από παιδιά, αλλά και όσοι μαθαίνουν ανάγνωση μετά την ενηλικίωσή τους.

5. Διαβάζω άρα… ζω χωρίς άνοια!

Το διάβασμα προστατεύει από την άνοια. Μελέτη του Πανεπιστημίου Μπέρκλευ, της Καλιφόρνια, έδειξε πως όταν κάποιος διαβάζει καθημερινά από την παιδική ηλικία, διατρέχει μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσει μεγαλώνοντας νόσο Άλτσχαϊμερ. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Archives of Neurology» και πραγματοποιήθηκε σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

Πηγή :  aragma.gr

4 σχόλια:

 1. Νίκος Π. - Love dreamer16 Νοεμβρίου 2012 - 2:00 μ.μ.

  Το διάβασμα συντελεί ποικιλότροπα στην σωματική αλλά και στη ψυχική μας υγεία, γιατί μπορεί να δώσει απεριόριστο πλήθος ωφέλιμων στοιχείων στη ζωή μας.

  Τώρα για το ποιο είναι πιο αγχολυτικό, η μουσική ή το διάβασμα, πιστεύω εξαρτάται από το τι έχει κάποιος μπροστά του, είναι φορές που η μουσική μπορεί να σε χαλαρώσει τόσο που δεν μπορεί ένα βιβλίο σου. Είναι και φορές βέβαια που αμέσως μόλις διαβάσεις κάτι, συγκλονίζεσαι τόσο που ξεχνάς το άγχος σου και απορροφάσαι σε αυτό.

  Είναι σημαντικά όλα αυτά που παρετέθησαν, κυρίως όμως για μένα ότι γυμνάζει το νου μας. Πρότεινέ μας κανένα βιβλίο Ρεβέκα μιας και σου αρέσει πολύ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. [...] συνέχεια λοιπόν του θέματος  Το Διάβασμα Ωφελεί… Την Υγεία!  … σκέφτηκα να παρουσιάσω δύο βιβλία για να καλύψω [...]

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Νίκο μου περιμένω τις απόψεις σου για τα βιβλία που πρότεινα !!!

  "Προτάσεις Αγαπημένων Βιβλίων"

  Υποθέτω ότι ακόμα και το παιδικό βιβλίο, θα σου φανεί χρήσιμο σαν μια καλή ιδέα για δώρο ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Νίκος Π. - Love dreamer25 Νοεμβρίου 2012 - 4:17 μ.μ.

  Χμμ, δεν σου απάντησα εκεί Ρεβέκα για το παιδικό βιβλίο, μιας και τώρα διάβασα τη σκέψη σου εδώ. Θα το έχω υπόψη μου λοιπόν, μιας και οι χριστουγεννιάτικες ιστορίες μαγεύουν πολύ τα παιδιά και αφού μάθω περισσότερα με μία πρώτη ανάγνωση σε κάποιο βιβλιοπωλείο, γιατί όχι, να το προσφέρω κάπου. Πάντως για το μαθηματικό σου βιβλίο, θα το πάρω κάποια στιγμή, φαίνεται πολύ ενδιαφέρον όπως σου είπα, η προσωπική σου εμπειρία και γνώμη πάνω σ' αυτό, μετράει πολύ για μένα ως επιλογή, αφού ξέρω πολύ καλά τη μαθηματική σου αγάπη!! Σε ευχαριστώ και πάλι Ρεβέκα, να είσαι πάντα καλά!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή