Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012

Ο Ποδηλάτης Πολυώνυμο !!!

Απόψε σκέφτηκα να σας κρατήσω συντροφιά με ένα λίγο "μπερδεμένο" θέμα ... 

Να συνδυάσω δύο από τα πιο αγαπημένα μου και να τα παρουσιάσω σε ένα κοινό θέμα που πιστεύω θα αρέσει πολύ !!! Τα δύο πιο αγαπημένα μου, όπως θα έχετε καταλάβει ρίχνοντας μια ματιά στα θέματα του blog μου είναι τα Μαθηματικά και η Ποίηση.

Και είμαι τόσο τυχερή γιατί ο αγαπημένος μου ποιητής και φίλος μαζί αγαπάει πολύ τις εξισώσεις και έφτιαξε ένα υπέροχο ποίημα .... με την άδειά του λοιπόν θα σας το παρουσιάσω και σας παρακαλώ πάρα πολύ να μου πείτε δυο λόγια σχετικά με τις εντυπώσεις σας !!! 
Ο ποδηλάτης πολυώνυμο


Ποδηλατώ στο δρόμο μου ως πολυώνυμο,
σε καρφωτή ανηφόρα, εδώ και ώρα,
χιλιόμετρα να βρω μπροστά μου ένα πρόσημο
για να ’ρθει πλέον η μεγάλη κατηφόρα.


Είναι μανίκι μου χοντρό η διακρίνουσα
μα έχω πόδια ατσάλια, στα πετάλια,
άλλοι θα θέλανε βοήθεια επείγουσα,
όμως τα λάστιχα δε σκύβουν τα κεφάλια!


Α!! Τώρα μάλιστα, τη κάναμε από κούπες!
Πόσο πια εγώ θ’ αντέξω, πριν τα παίξω,
με βλέπω σύντομα να παίρνω κολοτούμπες
μα ξέρω τη περίπτωση πώς να τη φέρω έξω!


Σ' ένα ρυθμό μου “σταθερό” θα βρω συνέχεια,
ένα κομμάτι ξεδιπλώνω και το στρώνω,
σε μια παρένθεση κρατώ πολλή ενέργεια
και τη δουλεύω συνεχώς μέσα στο χρόνο.


Κρατώ τη πρώτη δυνατά και επιμένω
μη φάω καμιά σούπα, σε μια τρούπα,
σπάω στα τέσσερα μα αδύναμο δε μένω
και ας πηγαίνω μες στις πέτρες ντάπα ντούπα!


Πρώτη και δεύτερη στροφή τις παίρνω θετικά,
η τρίτη εκεί που στέκει, τη σιγουριά δεν έχει,
παίρνω τη τέταρτη φρενάροντας σωστά
και το ποδήλατο σαν Lamborghini τρέχει!


Τρέχω με φόρα καρφωτός σ’ ένα τιμόνι,
με ασυγκράτητη ορμή θα κόψω τη γραμμή,
αυτή η χαρά σαν αίσθημα με καθηλώνει
μα δεν ακούω ένα χειροκροτητή!

Βρήκα εκεί το Galois που έκανε δηλώσεις
και μου ’πε πως τρέχουν εδώ μονάχα εξισώσεις!
Ξέχασα να μηδενιστώ και έπεσα στη λούμπα,
οφείλω να παραδεχτώ πως ήταν mea culpa.

mathslover  (Νίκος Π.)

9 σχόλια:

 1. Θανάσης Τριανταφύλλου23 Νοεμβρίου 2012 - 12:11 μ.μ.

  Εξαιρετικά ενδιαφέρον και ευρηματικό το ποίημα. Μ΄ αρέσει πολύ. Έχω τελειώσει ένα δεύτερο βιβλίο μου με τίτλο ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ. Δεν έχω αναζητήσει ακόμη τρόπο έκδοσής του, μια και είναι σε κυκλοφορία το πρόσφατο βιβλίο μου ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΨΗΦΙΔΕΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ και είναι φυσικό να υπάρξει κάποιος χρόνος αναμονής για το δικό του ταξίδι. Πριν δώσω,λοιπόν, για έκδοση το δεύτερό μου -παραπάνω- βιβλίο, θα κάνω και κάποια παραπομπή στο συγκεκριμένο ποίημα για τον "Ποδηλάτη πολυώνυμο" στον επίλογο ή αλλού. Μπράβο στον μαθηματικό-ποιητή. Θα περιμένω και άλλα ανάλογα. Μπράβο!

  Θανάσης Τριανταφύλλου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Είναι όντως ένα εξαιρετικό ποίημα γι' αυτό και το διάλεξα.

  Δεν είμαι η κατάλληλη να απαντήσω στα υπόλοιπα και να σχολιάσω, αυτό θα το κάνει ο δημιουργός του όμορφου αυτού ποιήματος.

  Το μόνο που έχω να πω είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ αγαπητέ συνάδελφε, που παρακολουθείτε το Blog μου και πολύ χαίρομαι όταν ακούω τις απόψεις σας γι' αυτά που βλέπετε εδώ !!!

  Όσο για σένα Νίκο μου, σ' ευχαριστώ που τα ποιήματά σου γίνονται η αφορμή για όλα αυτά τα όμορφα σχόλια. Ξέρεις πόσο με χαροποιεί αυτή η συμμετοχή !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Νίκος Π. - Love dreamer24 Νοεμβρίου 2012 - 12:57 π.μ.

  Καταρχάς να σε ευχαριστήσω πολύ θερμά Ρεβέκα μου που πάντα έχεις μια τιμητική θέση για μένα στο blog σου, μαζί με την αγάπη σου φυσικά που είναι πάντα αμοιβαία! Σε εμπνέουν τα μαθηματικά και η ποίηση, οπότε τα όμορφα σχόλια που σε συνοδεύουν θα συνεχίσουν από αυτούς που έχουνε την ίδια αγάπη με μας και ένας από αυτούς τους φίλους είναι ο αγαπητός και σεβαστός μαθηματικός Θανάσης Τριανταφύλλου.

  Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ για τα τιμητικά και επαινετικά σας λόγια, με ευχαρίστησαν πάρα πολύ και μου δίνουν το κίνητρο να συνεχίσω οπωσδήποτε!! Σας ευχαριστώ πολύ και για όσα θα σημειώσετε για το ποίημά μου αυτό στο βιβλίο σας και εύχομαι πραγματικά να έχει την αναμενόμενη επιτυχία που ποθείτε, από καρδιάς! Είναι μεγάλη τιμή αυτό που κάνετε για μένα!

  Το συγκεκριμένο ποίημα ήταν το πρώτο μαθηματικό που έφτιαξα κατόπιν μίας προτροπής που πήρα από ένα φίλο στο μαθηματικό φόρουμ που συμμετέχω και έδειξε η Ρεβέκα. Μου αρέσει πάρα πολύ και σαν πρώτο έχει βέβαια τη ξεχωριστή του θέση μέσα μου. Προσπάθησα να δώσω ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα στο ποίημα, να μεταφέρω τις εξισώσεις που λατρεύω σε ένα στίχο, συνδυάζοντας μαθηματικούς τύπους ενός πολυωνύμου με τις σκηνές που συναντά ένας ποδηλάτης. Πιστεύω πως κατάφερα σε ένα βαθμό να μεταδώσω ένα ωραίο συναίσθημα μέσα από αυτό.

  Έκτοτε έφτιαξα και άλλα ανάλογα ποιήματα με ιδιαίτερο μεράκι στο καθένα ξεχωριστά. Θέλω να πιστεύω πως θα υπάρξει ανάλογη συνέχεια από τη Ρεβέκα, όμως αγαπητέ κύριε Τριανταφύλλου, επιτρέψτε μου να σας πω πως το πιο λατρεμένο μαθηματικό μου ποίημα που με ταξιδεύει και με μαγεύει τόσο, είναι ένα ποίημα που έχω φτιάξει, εργαζόμενος πάνω στα ψηφία του περιώνυμου και παγκόσμιου αριθμού π και είναι βασισμένο αποκλειστικά στο πιο πανέμορφο συναίσθημα που ηχεί παντού στο κόσμο, την Αγάπη. Θα ήθελα από σένα Ρεβέκα, αν το θέλεις και συ, να το δημοσιεύσεις κάποια στιγμή και πιστεύω κύριε Τριανταφύλλου ότι θα σας αρέσει εξίσου.

  Δεν είμαι μαθηματικός, απλά ένας απόφοιτος Λυκείου τρελαμένος με την καλή έννοια με τη ποίηση αλλά και με τις εξισώσεις, αφού έχω αφιερώσει πάνω από 20 χρόνια εργαζόμενος μόνος μου, στη μελέτη της επίλυσης των πολυωνυμικών εξισώσεων 3ου, 4ου και 5ου βαθμού και η οποία εργασία με τις ευχές σας θα προσπαθήσω μέχρι του χρόνου να την δημοσιεύσω στην Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, καθώς έχω συνθέσει κάποια νέα μαθηματικά αντικείμενα, με ευδοκία του Θεού.

  Ευχαριστώ θερμά και πάλι εσάς και σένα Ρεβέκα για την τιμή και την υποστήριξή σας και ευχηθείτε μία ανάλογη συνέχεια για μένα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Θανάσης Τριανταφύλλου24 Νοεμβρίου 2012 - 1:38 μ.μ.

  Αγαπητέ Νίκο Π.,

  ευχαριστώ με τη σειρά μου για τα δικά σου καλά λόγια και τις ευχές σου. Είμαι εξαιρετικά χαρούμενος που, ανκαι δεν είσαι μαθηματικός, ασχολείσαι με τόσο μεράκι και αγάπη με τα μαθηματικά και μάλιστα με ζητήματα εξισώσεων με τα οποία ασχολήθηκαν κορυφαίοι μαθηματικοί (Galois, Abel κ.ά.). Το ότι η ποίηση είναι μια άλλη αγάπη σου, μου δίνει την αφορμή να σου ευχηθώ ό,τι καλύτερο και στον τομέα αυτό.
  Να είσαι καλά και πάντα δημιουργικός. Ευχαριστώ, επίσης, και τη συνάδελφο Ρεβέκα, που με την εξαιρετική ιστοσελίδα της - την οποία δημιούργησε και συντηρεί-, μου έδωσε την αφορμή να γνωρίσω αυτές σας τις ωραίες δραστηριότητες.

  Θανάσης Τραιανταφύλλου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Θανάσης Τριανταφύλλου24 Νοεμβρίου 2012 - 1:42 μ.μ.

  Ο δαίμων της δακτυλογράφησης το έκανε το θαύμα του..........

  [...] Τριανταφύλλου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Νίκος Π. - Love dreamer26 Νοεμβρίου 2012 - 2:40 μ.μ.

  Να είστε καλά κύριε Τριανταφύλλου για τις ωραίες ευχές σας, θα προσπαθήσω να δημιουργώ μέσα από τον δικό μου ποιητικό και μαθηματικό κόσμο, όπως ακριβώς εμπνέομαι και μαγεύομαι.
  Θέλω να σας ζητήσω κάτι, στο βαθμό που μπορείτε βέβαια. Πώς μπορώ να επικοινωνήσω μαζί σας; Θα ήθελα τη συνδρομή σας σε ένα μαθηματικό μου ζήτημα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Θανάσης Τριανταφύλλου28 Νοεμβρίου 2012 - 1:36 π.μ.

  Αγαπητέ Νίκο,

  και βέβαια θα μπορούσες να επικοινωνήσεις μαζί μου με το emaıl μου, αν και τους τελευταίους μήνες βρίσκομαι εκτός έδρας για ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα σε πολύ αγαπημένο μου πρόσωπο και το μυαλό μου είναι εκεί. Ωστόσο, αν είναι κάτι που δεν απαιτεί προσφυγή σε βιβλιογραφία, - μια και λόγω της απουσίας μου δεν είναι δυνατόν να καταφεύγω στην βοήθειά της-, επικοινώνησε μαζί μου και ίσως μπορέσω να σε βοηθήσω. H ηλεκτρονική μου διεύθυνση είναι athtriant (at) yahoo.gr .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Νίκος Π. - Love dreamer28 Νοεμβρίου 2012 - 3:44 μ.μ.

  Αγαπητέ κύριε Τριανταφύλλου, ευχαριστώ για την ανταπόκρισή σας, το εκτιμώ πολύ από σας! Σε λίγες μέρες θα σας γράψω για αυτό που θέλω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή