Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2012

Όταν τα Μαθηματικά συναντούν την Ποίηση

Οι Αριθμοί και άλλες Μαθηματικές ψηφίδες στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη

Ο Θανάσης Τριαντάφυλλου γεννήθηκε και διαμένει στη Λάρισα. Σπούδασε μαθηματικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως καθηγητής Μαθηματικών στη δευτεροβάθμια δημόσια εκπαίδευση, διευθυντής διαφόρων σχολικών μονάδων και σχολικός σύμβουλος Μαθηματικών. Έχει γράψει βιβλία για παιδιά και προσφάτως κυκλοφόρησε μια μελέτη για το έργο του Οδυσσέα Ελύτη.

Όπως γράφει ο Θεόδωρος Χρηστίδης, καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Φυσικών Επιστημών, στον πρόλογό του, «εξετάζοντας τις μαθηματικές αναφορές στο έργο του Ελύτη, διαπιστώνουμε τον πλατωνικό του προσανατολισμό. Αυτό δε σημαίνει ότι το φιλοσοφικό του υπόβαθρο καλύπτεται αποκλειστικά από πλατωνικές συνιστώσες. Μία άλλη μελέτη θα μπορούσε να βεβαιώσει τις ηρακλείτειες ρίζες του φιλοσοφικού του οπλοστασίου.

Είναι όμως βέβαιο, και αυτό επιδιώκει να ανιχνεύσει και να αναδείξει η μελέτη αυτή του Τριανταφύλλου, ότι η δόμηση των ποιημάτων του και η χρήση μαθηματικών εκφράσεων στα ποιήματα του Ελύτη παραπέμπουν στο πλατωνικό ιδεώδες, ότι η αρμονία της φύσης μπορεί να περιγραφεί με μαθηματικές, και πιο συγκεκριμένα με γεωμετρικές, σχέσεις.

Ο Τριανταφύλλου έχει κάνει μια εξονυχιστική εξέταση των ποιημάτων του Ελύτη, ανιχνεύοντας και επισημαίνοντας τις κρυφές ή φανερές συνδηλώσεις αριθμητικού, και γενικότερα μαθηματικού, περιεχομένου. Σαν ένας υπομονετικός και επίμονος συλλέκτης, εγκύπτει στο ποιητικό έργο του Ελύτη και καταγράφει κάθε αναφορά σε αριθμούς και μαθηματικές σχέσεις, προσβλέποντας στην αποκρυπτογράφηση των κρυφών νοημάτων που αυτά μπορεί να δηλώνουν.».

O συγγραφέας χωρίζει τη μελέτη του σε εννιά κεφάλαια και εξετάζει την παρουσία και το ρόλο αριθμών και άλλων μαθηματικών ψηφίδων σε 14 ποιητικές συλλογές του Οδυσσέα Ελύτη και στους τόμους δοκιμίων «Τα Ανοιχτά Χαρτιά» και «Εν Λευκώ».

Το τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου έχει τίτλο «Η μοντελοποίηση και η εφαρμογή προτύπου, για τη δημιουργία ποιήματος (μελέτη περίπτωσης)».

Το επίμετρο είναι γραμμένο από το σχολικό σύμβουλο Φιλολόγων Θωμά Μπεχλιβάνη, με θέμα: «Όταν τα μαθηματικά συναντούν την ποίηση».

Πηγή :  εμπρός net
Επιμέλεια - Παρουσίαση : Ρεβέκα Θεοδωροπούλου - M.Sc. Μαθηματικός

5 σχόλια:

 1. Το συγκεκριμένο θέμα το αφιερώνω με όλη μου την αγάπη στον πιο αγαπημένο μου φίλο και με την ευχή κάποια στιγμή να βρεθούμε οι δυό μας σε αυτές τις θέσεις !!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Θανάσης Τριανταφύλλου11 Νοεμβρίου 2012 - 12:10 π.μ.

  Αγαπητή συνάδελφε,

  θέλω να σ' ευχαριστήσω για την επιλογή σου να συμπεριλάβεις στο blog σου το εξώφυλλο και κάποια στοιχεία από το πρόσφατο βιβλίο μου "Οι αριθμοί και άλλες μαθηματικές ψηφίδες στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη". Παρά τις όποιες δυσκολίες συναντούν σήμερα οι νέοι συνάδελφοι μαθηματικοί, σου εύχομαι καλή σταδιοδρομία και δημιουργική ενασχόληση με την πραγματικά σπουδαία και όμορφη επιστήμη μας. Χαίρομαι, πραγματικά, όταν βλέπω νἐους συναδέλφους να βρίσκουν ενδιαφέρον σε διαθεματικές προσεγγίσεις Μαθηματικών και Λογοτεχνίας.

  Θανάσης Τριανταφύλλου
  τ. Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αγαπητέ συνάδελφε,

  σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα όμορφα λόγια και τις ευχές σας. Ομολογώ ότι δεν έχω διαβάσει το βιβλίο σας ακόμα αλλά, εμπλέκονται σ' αυτό τρία από τα πιο αγαπημένα μου αντικείμενα, τα Μαθηματικά, η ποίηση και φυσικά η αναφορά στην ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, που είναι ένας από τους αγαπημένους μου ποιητές, έτσι πιστεύω πως θα είναι ένα πολύ καλό ανάγνωσμα.
  Σίγουρα θα επαληθευτώ μόλις το διαβάσω ...

  Καλή συνέχεια και καλή επιτυχία σε ότι άλλο κάνετε !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Νίκος Π. - Love dreamer15 Νοεμβρίου 2012 - 3:44 μ.μ.

  Ρεβέκα μου σε ευχαριστώ πολύ για την αφιέρωσή σου!!! Άργησα λίγο να το δω λόγω άλλων ασχολιών, αλλά σήμερα το κατάφερα. Θα είναι πιστεύω πολύ ενδιαφέρον το βιβλίο αυτό, να ξεδιπλωθούν μέσα από το έργο του καθηγητή μαθηματικών Θανάση Τριανταφύλλου, πτυχές του Οδυσσέα Ελύτη που ίσως δεν ξέρουμε και να γνωρίσουμε πιο πολύ το έργο του.

  Λατρεύω τη ποίηση, τα μαθηματικά τα έχω σε ξεχωριστή θέση μέσα μου και θα το έχω σίγουρα υπόψη μου. Να δώσω πρώτα τις ευχές μου στον κύριο Τριανταφύλλου για κάθε επιτυχία στη μαθηματική του πορεία και να σε ευχαριστήσω Ρεβέκα που μας το παρέθεσες. Καλή και πετυχημένη συνέχεια στο blog σου!!

  Όσο για την ευχή σου, πιστεύω ότι κατάλαβα καλά. Ρεβέκα, να εύχεσαι πρώτα ο Θεός να καταφέρω να εκδώσω το πρώτο ποιητικό μου βιβλίο και στη συνέχεια, μέσα στα όσα θέλω να κάνω, να καταφέρω να εκδώσω και ένα βιβλίο συνυφασμένο με Μαθηματικά και Ποίηση. Αναφέρομαι σε κάποια ποιήματα που ξέρεις, βασισμένα και γραμμένα πάνω στον παγκόσμιο και περιώνυμο αριθμό π. Έχω φτιάξει δύο μέχρι στιγμής και είμαι βαθιά ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα. Εύχομαι λοιπόν, όπως το είπες, μία μέρα να δεις το ποιητικό βιβλίο μου αυτό, μέσα από τη μαθηματική σου πλευρά. Και δεν είναι το μόνο που θα ήθελες να δεις βέβαια, απλά το έθεσα πρώτο γιατί θα αφιερώνεται αποκλειστικά στα Μαθηματικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Νίκος Π. - Love dreamer15 Νοεμβρίου 2012 - 3:58 μ.μ.

  Μία διόρθωση να κάνω, το βιβλίο θα είναι αφιερωμένο στον αριθμό π, αλλά το περιεχόμενό του δεν θα είναι μαθηματικό αποκλειστικά, θα περιέχει κυρίως όμορφες ποιητικές ιστορίες βασισμένες πάνω στο πιο μαγευτικό και ξεχωριστό συναίσθημα που υπάρχει στη Γη, την ερωτοποιήτρια Αγάπη!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή