Τρίτη, 25 Δεκεμβρίου 2012

Καλά Χριστούγεννα !!!!

Λίγα λόγια εορταστικά και ενημερωτικά για τα Χριστούγεννα, την ιστορία του εορτασμού τους, τη σαρακοστή που προηγείται και φυσικά το απολυτίκιο των Χριστουγέννων. 

Όλα αυτά μαζί με τις ευχές όλης της ομάδας του blog για την αυριανή μέρα ...


Τα Χριστούγεννα (σύνθετη λέξη της δημοτικής Χριστός + γέννα) δηλώνουν την ετήσια χριστιανική εορτή της γέννησης του Χριστού και κατ' επέκταση το σύνολο των εορτών από της Γεννήσεως μέχρι των Θεοφανίων ("Γιορτές των Χριστουγέννων"). Τα Χριστούγεννα γιορτάζονται στις 25 Δεκεμβρίου.


Ιστορία του εορτασμού των Χριστουγέννων

Η παράδοση θεωρεί ότι η αρχαιότερη ομιλία για τη γιορτή των Χριστουγέννων εκφωνήθηκε από τον Μέγα Βασίλειο στην Καισάρεια της Καππαδοκίας το έτος 376 μ.Χ.  Άλλες Ιστορικές πηγές επισημαίνουν πως ο εορτασμός των Χριστουγέννων άρχισε να τηρείται στη Ρώμη γύρω στο 335, αν και κάποιοι ερευνητές βασιζόμενοι σε αρχαίους ύμνους με χριστουγεννιάτικη θεματολογία θεωρούν ότι τα πρώτα βήματα που οδήγησαν στον εορτασμό αυτό έγιναν μέσα στον 3ο αιώνα.

Εορτολόγιο

Της εορτής των Χριστουγέννων προηγείται νηστεία «τεσσαράκοντα ημερών» που αρχίζει από την εορτή του αποστόλου Φιλίππου (14 Νοεμβρίου). Η Υμνολογία της Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας περιλαμβάνει λαμπρούς ύμνους για τη μεγάλη αυτή εορτή των διασημότερων υμνογράφων της Εκκλησίας όπως του Ρωμανού του Μελωδού, Ιωάννου του Δαμασκηνού, Κοσμά επισκόπου Μαϊουμά κ.ά.

Υμνογραφία Χριστουγέννων

Η Βυζαντινή υμνογραφία των εορτών των Χριστουγέννων χαρακτηρίζεται όχι μόνο πλούσια και πανηγυρική αλλά έχει και μεγάλη ποιητική αξία. Οι καταβασίες, τα μεγαλυνάρια, τα στιχηρά ιδιόμελα, τα κοντάκια των ύμνων, οι κανόνες εκφράζουν αισθήματα δέους και θάμβους, κατάνυξης και ευλάβειας. Οι μεγάλοι υμνογράφοι στους ύμνους τους συμπυκνώνουν σε απαράμιλλους στίχους όλη τη θεολογία της Εκκλησίας.

Απολυτίκιον Χριστουγέννων : 

«Ἡ Γέννησίς σου Χριστὲ ὁ Θεὸς ἡμῶν
ἀνέτειλε τῷ κόσμῳ τὸ φῶς τὸ τῆς γνώσεως
ἐν αυτῇ γὰρ οἱ τοῖς ἄστροις λατρεύοντες
ὑπὸ ἀστέρος ἐδιδάσκοντο
Σὲ προσκυνεῖν τὸν ἥλιον τῆς δικαιοσύνης
καὶ Σὲ γινώσκειν ἐξ ὕψους ἀνατολήν
Κύριε δόξα Σοι.»

Αυτά τα λίγα λόγια συνοδευμένα με ένα υπέροχο Χριστουγεννιάτικο τραγούδι, το οποίο θα γεμίσει τις καρδιές όλων μας με αγάπη !!! 


Πηγή του ενημερωτικού υλικού η ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ.

Επιμέλεια - Παρουσίαση :  Ρεβέκα Θεοδωροπούλου - Μαθηματικός

3 σχόλια:

 1. Νίκος Π. - Love dreamer25 Δεκεμβρίου 2012 - 2:54 μ.μ.

  Χρόνια Πολλά Ρεβέκα μου, σε σένα και τη συντακτική ομάδα σου!!
  Χρόνια Πολλά σε όλους τους φίλους του blog σου!!

  Εύχομαι υγεία και αγάπη στις καρδιές, υπομονή και δύναμη σε όσα αντιμετωπίζει ο καθένας και ο Θεός της Αγάπης να χαρίσει περήφανα χαμόγελα σε όλους τους Έλληνες!
  Να έχουμε μία καρδιά προσφέρουσα για τον καθένα που μας χρειάζεται και να μη το βάζουμε ποτέ κάτω, να προσπαθούμε και αυτό που θέλουμε, θα το καταφέρουμε!

  Χρόνια Πολλά σε όλους!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Χρόνια πολλά και σε σένα αγαπημένε μου φίλε!!

  Σ' ευχαριστώ για τις όμορφες ευχές σου και θα σου ευχηθώ κι εγώ με τη σειρά μου να γίνουν όλες οι ευχές και οι προσευχές σου πραγματικότητα !!!!

  Και μια πιο προσωπική ευχή, εύχομαι η φιλία μας να συνεχίζετε και να ανταλάσσουμε Χριστουγεννιάτικες ευχές για πολλά πολλά χρόνια !!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Νίκος Π. - Love dreamer25 Δεκεμβρίου 2012 - 11:09 μ.μ.

  Να κάνω και εγώ μία προσωπική ευχή, εύχομαι το ιστολόγιό σου να έχει την πιο ικανοποιητική για σένα εξέλιξη, η φιλία μας να είναι πάντα αυτή η υπέροχη που είναι και οι προσωπικοί σου στόχοι να γίνουν πραγματικότητα, με τον Θεό δίπλα σου!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή