Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου 2012

Ο εικονικός κόσμος «Second Life» και η χρήση του στην εξ’ αποστάσεωςεκπαίδευση

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στη σύγχρονη εποχή η τεχνολογία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας.

Το περιοδικό «Time» σε συνεργασία με την Qualcomm (πηγή: time.com) εξέτασε και ανάλυσε δείγμα 4.700 ανθρώπων online και 300 μέσω τηλεφώνου σε οχτώ χώρες του κόσμου, μεταξύ 29 Ιουνίου και 28 Ιουλίου με αντικείμενο έρευνας : «Πώς και πόσο επηρεάζει η τεχνολογία τη ζωή μας;»  Μερικά από τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, αποκαλύπτοντας πόσο στενή σχέση έχουμε όλοι με την τεχνολογία.  Ενδεικτικά :

 • Ένας στους τέσσερις ανθρώπους κοιτάζουν το κινητό τους τουλάχιστον μία φορά κάθε μισή ώρα.

 • Τα 3/4 των νέων μεταξύ 25-29 κοιμούνται με τα κινητά δίπλα τους.

 • Το 19% των Αμερικανών δήλωσε ότι θα άντεχε χωρίς κινητό για μία εβδομάδα, ενώ το 34% μόνο για μερικές ώρες!

 • Το 17% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι κοιτάει το κινητό κατά τη διάρκεια κάθε γεύματος τουλάχιστον μία φορά, ανεξάρτητα με ποια παρέα βρίσκεται.

 • Το 47% των Ινδών δήλωσε ότι κοιτάει το κινητό κατά τη διάρκεια μιας ταινίας. Το 10% των Άγγλων συμφώνησε.

 • Το 32% δήλωσε ότι προτιμάει να απαντά με SMS. Το 22% δήλωσε ότι προτιμάει να μην απαντάει στις κλήσεις αμέσως αλλά να απαντά αργότερα μέσω SMS ή e-mail.

 • Το 76% των νέων μεταξύ 25-29 έχει χρησιμοποιήσει το κινητό του για να φλερτάρει. Το αντίστοιχο ποσοστό στις ηλικίες 65+ είναι 16%.

 • Το 65% των γονιών πιστεύει ότι οι ηλεκτρονικές συσκευές τούς βοηθούν να γίνουν καλύτεροι γονείς!

Πλέον πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα, οργανισμοί και επιχειρήσεις ανά τον κόσμο χρησιμοποιούν την μέθοδο της σύγχρονης εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης με τη βοήθεια ήχου και γραπτής  οnline συνομιλίας. Ο όρος MUVE (Multi - User Virtual Environment) αναφέρεται σε ένα εικονικό περιβάλλον. Ένα τέτοιο περιβάλλον είναι και το Second Life (SL) το οποίο είναι ένα project που ξεκίνησε το Μάρτιο του 2002 από την Linden Lab. Πρόκειται για έναν τρισδιάστατο (3D) ψηφιακό κόσμο στον οποίο ζουν και αλληλεπιδρούν περισσότερο από ένα εκατομμύριο ψηφιακοί κάτοικοι (Avatars). Σε αυτό το εικονικό περιβάλλον οι χρήστες δημιουργώντας μία διαδικτυακή προσωπικότητα, μπορούν να ταξιδέψουν ανά τον κόσμο, να αναπτύξουν κοινωνικές σχέσεις, να ανταλλάξουν ψηφιακά αντικείμενα και υπηρεσίες.

Κατά πόσο αυτός ο εικονικός κόσμος θα μπορούσε να αποτελέσει μέσο εκπαίδευσης;

Ήδη πολλοί αξιόλογοι εκπαιδευτικοί οργανισμοί έχουν το δικό τους χώρο στην πλατφόρμα Second Life (SL) και προσφέρουν μαθήματα από απόσταση. Φανταστείτε αντικείμενα μίας σχολής αρχαιολογίας τα οποία διδάσκονται σε ένα εικονικό περιβάλλον που προσομοιάζει  την Ακρόπολη ή τις πυραμίδες της Αιγύπτου.

Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της μαθησιακής διαδικασίας είναι εντυπωσιακά αφού οι εκπαιδευόμενοι αναπτύσσουν έντονα την αίσθηση της «κοινότητας» και της συνεργασίας με άλλους συμφοιτητές τους. Επιπρόσθετα πολλά μουσεία και βιβλιοθήκες χρησιμοποιούν το second life (SL) για να προβάλλουν τις υπηρεσίες τους.

Συντάσσοντας το άρθρο, μου ήρθε στο μυαλό ένα γνωμικό του ιδρυτή της Apple, Steve Jobs  :  “Innovation distinguishes between a leader and a follower”.

Δείτε στο παρακάτω video μερικές από τις δυνατότητες του Second life και την πιθανή χρήση του στην εκπαίδευση και οι διαπιστώσεις δικές σας…..


Dimitrios Natsis

Μaster of Education in Distance Education (Med)

3 σχόλια:

 1. Νίκος Π. - Love dreamer14 Δεκεμβρίου 2012 - 2:20 μ.μ.

  Εγώ πάντως αν δεν χρησιμοποιήσω τον υπολογιστή μου κάθε μέρα, νιώθω πως από τη μέρα μου λείπει κάτι ωραίο και βαθύ, έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικής μου δουλειάς και των ενδιαφερόντων μου.
  Πολύ ενδιαφέρον περιβάλλον επικοινωνίας και γνώσης το Second Life, πολύ ενδιαφέρον και το άρθρο!!
  Επειδή γουστάρω πολύ το όμορφο blog που έχει φτιάξει η αγαπημένη μου φίλη η Ρεβέκα, θέλω να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στην συνεργασία που θα έχετε μαζί!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Νίκος Π. - Love dreamer14 Δεκεμβρίου 2012 - 2:33 μ.μ.

  Και αν υπάρχει δυνατότητα για ένα ελληνικό βίντεο για το second life, θα ήταν πολύ καλύτερα! ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δημήτρη, αναδημοσίευσα το πολύ καλό άρθρο σου: http://paishellas.blogspot.gr/2013/05/second-life.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή