Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2013

Το π στην Ποίηση I ...

Ο κόσμος των μαθηματικών βρίθει από μαθηματικές σταθερές, όπως το e, το π, το  γ και πολλά άλλα. 

Στο θέμα αυτό θα ασχοληθώ με τον διάσημο και απειροψήφιο αριθμό π, τον οποίο θα συνδυάσω με την αγαπημένη μου ποίηση.

Αυτή η μαγεύτρα ποίηση και τα υπέροχα Μαθηματικά μπορούν να εμπνεύσουν τον καθένα, πόσο μάλλον έναν ποιητή. Θα σας παρουσιάσω λοιπόν,  το π στην ποίηση με ένα πολύ όμορφο τρόπο.

Μεταφέρω τα λόγια του ίδιου του δημιουργού, ακριβώς όπως εμφανίστηκαν στην Μαθηματική Κοινότητα  :  

"Ήρθε η ώρα το π να μεταδώσει ποίηση! Έκανα την αρχική προσπάθεια, δυσκολεύτηκα αρκετά, αλλά επιμένοντας κατάφερα κάτι. Θα θυμάστε ότι σας είχα πει πως το συγκεκριμένο εγχείρημα θα αφορούσε ένα ποίημα στο οποίο θα έγραφα συνεχώς μέχρι εκεί που θα μπορούσα. Το ξανά σκέφτηκα όμως και είδα πως είναι πολύ δύσκολο να γίνει. Εκτός του ότι θα είναι τεράστιο, πρέπει να αφορά μία συγκεκριμένη ερωτική ιστορία, αφού για εκεί το προορίζω. Οπότε αποφάσισα το  π να το μοιράσω σε μικρότερα ανεξάρτητα ποιήματα τέτοιου περιεχομένου".

Η μορφή του ποιήματος είναι απλή και πρωτότυπη, σε κάθε αριθμό αντιστοιχεί μια λέξη με τον ίδιο αριθμό γραμμάτων.  Ενώ στον αριθμό μηδέν ο δημιουργός μας έκανε ειδική περιποίηση … κάθε φορά που τον συναντούσε, τον ταίριαζε με μια λέξη που έχει από 10 γράμματα και πάνω.
Αφιερωμένο στους λάτρες των Μαθηματικών και στους ονειροπόλους που αγαπάνε την πλανεύτρα  Ποίηση … απολαύστε το !!! 

Το π της αγάπης
Στον πρώτο κύκλο

Ο έρωτας μέθυσε τον Αύγουστο


3,1415926    Εσύ, η τύχη, η βαθιά αγαπημένη, με μεθείς!
53589     Δίπλα μου είσαι, ολόδροσα πανέμορφη, 
79323846     ερωτικό εκχύλισμα στη γη που αείρροες είδα αγάπες. 
2643     Σε αγαπάω πόθε μου,
3832795     τον καλπασμό σου ζω, έχοντας ατέλειωτα εσένα!
0288     Ηλιοβασίλεψε το ρουμπινί απόγευμα,
4197     όταν ο φωτο-ήλιος χαιρετά,
1693993     ο έρωτας γεννιέται στο μελίρρυτο ροδοχείλι σου.
75105     Ολόγεμη πνέει η γλυκογέλαστη Αγάπη, 
820     νέμοντας τα ερωτοδειλινά.
97494    Πανσέληνο φεγγάρι γίνε, μεθυστικό ποτό 
459230     όταν τρελά ελκυστικό θα ’σαι αποκορύφωμα.
781640     Αντίκρυ ταίριαξε η σελήνη στις θαλασσοπνοές.
628620     Φίλησέ με, ατέρμονη εαρινή γη, αγριολούλουδο. 
8998628     Αστέρινε παράδεισε, βαθύχειλο ανθόμελο κερνάς το σούρουπο.
0348253     Ηλιομαγεύτρα, πώς είδα έκθαμβος τα μάτια σου!
421170     Μπλε γη, ώ! Ο ουρανός ιριδογάλαζος!
6798     Έφεξαν λάμψεις, απρόσμενα ξημέρωσε, 
21480     μα η μέρα ανέτειλε γαλαζοβλέμματη.
86513     Ακύμαντα πνέεις, είσαι η ζωή,
28230    το ακρωτήρι να βρω συναισθήματα.
66470     Όνειρα ζήσαμε μαζί, κρυφούς παραδεισότοπους.

mathslover (Νίκος Π.)

“ Η αλήθεια είναι πώς έχει αρκετές δυσκολίες το εγχείρημά του. Εκτός του ότι πρέπει να βρεις όχι μόνο λέξεις που να ταιριάζουν αλλά και προκαθορισμένου πλήθους γραμμάτων, πρέπει να τις βάλεις με την σειρά που σου υποδεικνύεται. Αυτό έχει σαν συνέπεια πολλές φορές οι προτάσεις να προκύπτουν μικρές γιατί δεν ξέρεις πώς να συνεχίσεις την πρόταση. Αλλά εγώ επειδή γουστάρω πάρα πολύ να με βάζουν στα δύσκολα που είναι όμως στα μέτρα μου - και στα Μαθηματικά αλλά και στην Ποίηση - θα συνεχίσω δυναμικά”,  λέει ο αγαπημένος μου φίλος και εγώ απλά θα του δώσω για άλλη μια φορά τα θερμά  μου συγχαρητήρια και θα υποσχεθώ πως πολύ σύντομα θα επανέλθω με τον δεύτερο κύκλο του π.


Επιμελήθηκε :  Ρεβέκα Θεοδωροπούλου - M.Sc. Μαθηματικός

13 σχόλια:

 1. Νίκος Π. - Love dreamer24 Ιανουαρίου 2013 - 6:20 μ.μ.

  Ρεβέκα μου, φίλη της καρδιάς μου, την αγάπη μου όλη για σένα για το μαθηματικό μου ποίημα που δημοσίευσες τόσο όμορφα στο ιστολόγιό σου!!

  Το έχω δηλώσει πως είναι ένα από τα άκρως αγαπημένα μου και καμαρώνω κάθε φορά που το διαβάζω, όμως μόλις το είδα εδώ, κατενθουσιάστηκα γιατί απλά το παρουσίασες μοναδικά εσύ, όπως το ήθελα! Σε ευχαριστώ πάρα πολύ που μου δίνεις την πολύ καλή ευκαιρία να γίνει γνωστό στο μαθηματικό και γιατί όχι στο ευρύτερο κοινό.

  Όπως το έγραψα στη Μαθηματική Κοινότητα της οποίας είμαι μέλος, έτσι και είναι, έχει πολλές δυσκολίες η γραφή του γιατί πρέπει να φτιάξει κανείς προτάσεις με συγκεκριμένο πλήθος γραμμάτων, στην αρμόζουσα σειρά και υπήρξαν στιγμές που έψαχνα να βρω για ώρα πολλή μία σχετική λέξη με αυτή που ήδη είχα στο μυαλό μου, επειδή ήταν μικρότερη ή μεγαλύτερη.

  Όμως πάντα μου αρέσουν τα δύσκολα και όποτε έχω δοκιμάσει τον εαυτό μου σε αυτά, με όπλο το μεράκι, τον ενθουσιασμό, τον άσβεστο πόθο για δημιουργία, τότε η αγάπη μέσα μου βρίσκει τον υπέροχο τρόπο και με ξεπερνάω κάθε φορά. Αυτό είναι που με κάνει ευτυχή, το να πραγματοποιώ τον όμορφο στόχο μου, μέσα από τη ποίηση, τα μαθηματικά ή από μία άλλη ωραία μου κατεύθυνση.

  Ρεβέκα μου, σε ευχαριστώ πολύ και πάλι και θέλω να το πω όπως και συ, ότι έχω φτιάξει ακόμη έναν, τον δεύτερο κύκλο του π που αγαπώ πάρα πολύ. Οι πολλές φροντίδες μου δεν μου έδωσαν την δυνατότητα να ολοκληρώσω τον τρίτο κύκλο, όμως νομίζω πως είναι μία πολύ καλή ευκαιρία αφού έχω την υποστήριξή σου και την αγάπη σου πάντα! Σε ευχαριστώ ιδιαίτερα για τα συγχαρητήριά σου, με αυτά είμαι σίγουρος πως θα συνεχίσω εξίσου όμορφα!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Νίκος Π. - Love dreamer24 Ιανουαρίου 2013 - 6:48 μ.μ.

  Το αφιερώνω όπως και η Ρεβέκα σε όλους τους λάτρες των Μαθηματικών και σε όσους μαγεύονται από τις πολυσύνθετες ομορφιές της ποίησης!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Νίκο μου, δεν χρειάζεται να με ευχαριστείς. Όπως είναι φανερό, από αυτό το θέμα αλλά και από τα υπόλοιπα, προσπαθώ να φιλοξενώ στο Blog μόνο εξαιρετικά πράγματα !!!
  Το ποίημά σου αγαπημένε μου φίλε είναι απίστευτα καλό και γι' αυτό αξίζει να το διαβάσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι.
  Όσο για την ποιητική συνέχεια, εγγυώμαι ότι θα είναι εξίσου καλή ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Η ΠΟΙΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ
  ΕΙΝΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ
  ΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ
  ΔΕΝ ΔΙΑΣΤΡΕΦΟΥΝ
  ΔΕΝ ΜΕΤΑΒΆΛΟΥΝ
  ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ...... ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΑ
  Takis Bitounis
  ΚΑΠΟΙΑ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ. ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΓΙΑΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ Η ΠΟΙΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ! ΙΣΩΣ ΓΙΑΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΡΙΘΜΟΙ! ΟΜΩΣ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΧΝΗ ΕΙΝΑΙ ΑΡΜΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΤΑΣΙΑ! ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΕΨΗ ΕΙΝΑΙ ΙΔΕΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!! ΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΚΟΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΥΝ ΤΑ ΟΡΙΑ ΔΕΝ ΤΑ

  ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟ ΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ! ΟΤΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙΣ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΤΕ ΣΤΑΜΑΤΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ! ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΗΜΕΡΑ Η ΧΑΟΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΚΑΠΟΙΩΝ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΔΙΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΟΔΗΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΥΤΟΠΙΑ! ΕΤΣΙ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ ΔΥΣΤΥΧΙΣΜΕΝΟΥΣ!!!!
  TakisBitounis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Συγχαρητήρια .Μου αρέσει πάρα πολύ ,μας βάζεις σε πειρασμό να το συνεχίσουμε,ή τουλάχιστο να το προσπαθήσουμε....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Να είσαι πάντα καλά Μαρία Α, σε ευχαριστώ πολύ!! Σου εύχομαι να τα καταφέρεις σε μία ανάλογη προσπάθεια! Ίσως προσπαθήσεις αρκετά, όμως να ξέρεις πως έχει μέσα του πολύ όμορφες και ιδιαίτερες δημιουργικές στιγμές που ξεχωρίζουν λόγω της ιδιαίτερης μορφής του ποιήματος, από πλευράς σύνθεσης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Νίκος Π. - Love dreamer6 Φεβρουαρίου 2013 - 4:41 μ.μ.

  Σε ευχαριστώ για τα πολύ θετικά σου σχόλια, αγαπητέ Τάκη Μπιτούνη, όσο αφορά τα Μαθηματικά σε σχέση με τη Ποίηση και κατόπιν για το ποσοστό που αντικατοπτρίζονται αυτά στο ποίημά μου, όποιο είναι. Συμφωνώ βέβαια με όσα μας είπες, τα Μαθηματικά είναι τέχνη, αρμονία, φαντασία, συναίσθημα όπως και η Ποίηση, τα έχω ζήσει κι από τις δυο πλευρές και έχω κάθε λόγο να πω ότι μπορούν να συνταιριάξουν τόσο πετυχημένα σε ένα διπλής τέχνης έργο.

  "Οι Μαθηματικοί προσπαθούν να κάνουν το όνειρο πραγματικότητα". Αυτή η φράση σου μου αρέσει ιδιαίτερα, είναι πολύ πετυχημένη καθώς και εγώ προσπαθώ να συνθέσω ένα δικό μου μαθηματικό έργο, το προσωπικό μου όνειρο, εδώ και 20 χρόνια περίπου. Δεν έχει σημασία που δεν είμαι μαθηματικός, αρκεί για μένα που λατρεύω τα Μαθηματικά και έχω στη κορυφή μου τις πολυωνυμικές εξισώσεις που δουλεύω αδιάκοπα.

  Δεν ξέρω πώς γενικότερα, η Ποίηση είναι μία μαθηματική πράξη, λίγο το συλλαμβάνω - αν μπορείς πες μας δυο λόγια να σε συλλάβω καλύτερα, μιας και μου άρεσαν όσα μας είπες - πάντως στο συγκεκριμένο ποίημα πιστεύω πως αυτό φάνηκε και απεδείχθη.

  Εύχομαι να μπορέσω να δείξω ένα παρόμοιο θετικό αποτέλεσμα και στους επόμενους κύκλους του π, με τις ευχές όλων σας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Αγαπητέ κύριε Μπιτούνη, χαίρομαι πάρα πολύ όταν βλέπω σχόλια και απόψεις άλλων στο blog και πολύ περισσότερο όταν προέρχονται από ανθρώπους καταξιωμένους είτε στα Μαθηματικά είτε στην Ποίηση.

  Μαρία, αξίζει να προσπαθήσεις ... εγώ θα σου ευχηθώ καλή επιτυχία και θα περιμένω να μοιραστείς μαζί μας τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας :-)

  Νίκο μου, εσένα θα σ' ευχαριστήσω για άλλη μία φόρα γιατί χαίρομαι πάρα πολύ με αυτές τις όμορφες συζητήσεις που γίνονται στο blog ... εξ' αιτίας σου φυσικά :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Νίκος Π. - Love dreamer6 Φεβρουαρίου 2013 - 5:37 μ.μ.

  Σε ευχαριστώ πολύ Ρεβέκα μου, χαίρομαι και εγώ μαζί σου με αυτή τη συζήτηση και πιστεύω πως θα συνεχίσει.

  Και μιας που μου απάντησες έτσι, πες μας όταν σου δοθεί η ευκαιρία, πώς μπορούμε όλοι εμείς εδώ να βάλουμε smilies ή εικόνες, θα αποκτήσει έτσι ένα άλλο ιδιαίτερο χρώμα η κουβέντα όλων μας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Το να χρησιμοποιήσουμε smilies είναι εύκολο κι εδώ, παραθέτω ένα σύνδεσμο που εμφανίζονται πολλά από αυτά και ένας πίνακας για να διαλέξουμε ποιο μας αρέσει http://codex.wordpress.org/Using_Smilies

  Για την εισαγωγή εικόνων, θα επανέλθω σε λίγα λεπτά :-D

  Αυτό που πρέπει λοιπόν να κάνουμε είναι να γράψουμε : img src="url εικόνας" alt="" / και αυτό το βάζουμε μέσα σε < και >

  Ελπίζω να είναι κατανοητό, αν όχι περιμένω κι άλλες ερωτήσεις ;-)

  Υ.Γ. Ο καλύτερος τρόπος είναι να ανεβάσετε την εικόνα που σας ενδιαφέρει στο http://imgur.com/ και στη συνέχεια να πάρετε το url από εκεί και να το βάλετε εδώ όπως δείχνω παραπάνω :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Νίκος Π. - Love dreamer7 Φεβρουαρίου 2013 - 1:03 μ.μ.

  Ωραία λοιπόν Ρεβέκα μου, θα ευχηθώ σε σένα, στους συνεργάτες σου και σε όλους τους φίλους του blog, να έχετε μία όμορφη μέρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. [...] παρουσίαση και έτσι σε συνέχεια του άρθρου  Το π στην ποίηση … ζήτησα από τον αγαπημένο μου ποιητή και φίλο να κάνει [...]

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. [...] συνέχεια λοιπόν του “Το π στην Ποίηση I …” ώρα να περάσουμε και στη δεύτερη δημιουργία, [...]

  ΑπάντησηΔιαγραφή