Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου 2013

Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί ή 3, 1 4 1 5 9

Αγαπητοί φίλοι αυτού του χώρου σήμερα θα επανέλθω στο θέμα του π  ... όχι όμως τόσο στην ποίηση. Αυτή τη φορά είναι απαραίτητα λίγα λόγια παραπάνω σχετικά με αυτό το περιβόητο π ώστε να γίνει περισσότερο κατανοητό και στους μη-Μαθηματικούς, που μπορεί να μην έχουν ακούσει τι είναι και που χρησιμοποιείται. 

Σκέφτηκα όμως να μην κάνω μια εντελώς μαθηματική παρουσίαση και έτσι σε συνέχεια του άρθρου  Το π στην ποίηση ... ζήτησα από τον αγαπημένο μου ποιητή και φίλο να κάνει αυτός - αντί για μένα - μια εξαιρετική παρουσίαση και έκανε μια απίστευτα καλλιτεχνική-ποιητική δουλειά !!! 

Είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσει πάρα πολύ, απολαύστε την ... 
Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί,                         3, 1 4 1 5 9
τό κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω,                2 6 5 3 5 8
παρήγαγεν αριθμόν απέραντον,                          9 7 9
και ον, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι.   3 2 3 8 4 6 2 6

Πρόκειται για μια ιστορική φράση με την οποία έχει συνδεθεί άρρηκτα ο περιώνυμος  αριθμός π, που έχει σαγηνεύσει ολόκληρο τον μαθηματικό κόσμο στους αιώνες. Την έχει συνθέσει ο Ν. Χατζηδάκης (1872 – 1942), καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με αυτή τη φράση μπορούμε να θυμόμαστε τα πρώτα 22 δεκαδικά ψηφία του, καθώς το πλήθος των γραμμάτων κάθε λέξης, δηλώνει το αντίστοιχο ψηφίο του π κατά σειρά.

Ο αριθμός π ορίζεται στα Μαθηματικά ως ο λόγος του μήκους της περιφέρειας ενός κύκλου προς τη διάμετρό του. Ο συμβολισμός του προέρχεται από το αρχικό γράμμα της λέξης “περιφέρεια” και είναι καθιερωμένος σε παγκόσμια κλίμακα. Είναι επίσης γνωστός ως σταθερά του Αρχιμήδη και έχει άπειρα ψηφία.

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, οι λάτρες των Μαθηματικών καταπιάνονται με ένα αστείρευτο κέφι να καταγράψουν πολυεκατομμύρια ψηφία του $latex \pi$, ενώ σε μία άλλη πλευρά, εξαιρετικοί αριθμομνήμονες καταφέρνουν να συγκρατούν στο νου τους χιλιάδες ψηφία του, όπως παρασταίνονται στην ακριβή τους σειρά. Είναι ο αριθμός που ελκύει κάθε εραστή των Μαθηματικών, εκλύοντας μία δυνατή γοητεία μέσα του.

Δεν είναι ίσως τυχαίο που η ποίηση αρχίζει με αυτό το γράμμα και καθόλου τυχαίο που το δεύτερο γράμμα της παρουσιάζει ένα γράμμα … σε κύκλο! Η Ποίηση και τα Μαθηματικά χαρακτηρίζονται από το μέτρο τους, αλλά και από την αρτιότητα στη γραφή τους. Έχοντας στο νου μου την ιστορική φράση του π όπως ανέφερα στην εισαγωγή μου, προσπάθησα να κάνω κάτι αντίστοιχο από τη πλευρά της ποίησης, παράλληλα με τη πολύχρονη εργασία μου στα Μαθηματικά. Ένας ερωτογέννητος, στιχοπλόκος κόσμος, η Ποίηση και ένα τέλειο αριθμοσύμπαν, τα Μαθηματικά προσπαθούν να συνυφανθούν σε αυτό το διπλό μου εγχείρημα, εφαρμόζοντας την ίδια στιχουργική ιδέα στη σύνθεσή του.

Κάθε λέξη έχει το ίδιο πλήθος γραμμάτων με το κατά σειρά ψηφίο του π. Καθώς ο μέγιστος μονοψήφιος αριθμός είναι το 9, αντιστοίχισα στον αριθμό μηδέν μία λέξη με πλήθος 10 ή περισσοτέρων γραμμάτων κάθε φορά. Όλη η σειρά των ποιημάτων μου πάνω στον αριθμό π, έχουν ως κύριο άξονα το ακτινοβόλο και ζωογόνο συναίσθημα, την Αγάπη και ήδη βρίσκομαι στο τρίτο ποίημά μου. Δεν ήταν καθόλου εύκολο αρχικά αυτό το εγχείρημα καθώς παρουσιάζει πολλές δυσκολίες η σύνθεσή του, όσο στη δομή των προτάσεων αλλά και στην εύρεση κατάλληλης λέξης με συγκεκριμένο πλήθος γραμμάτων κάθε φορά. Δεν μπορούσα να φτιάξω την οποιαδήποτε φράση όπως την ήθελα, αλλά έπρεπε να ακολουθήσω μία συγκεκριμένη σειρά όπως μου καθόριζαν τα ψηφία του π.  Μου αρέσει όμως να δοκιμάζω τον εαυτό μου στα δύσκολα και τον τελευταίο λόγο πάνω στο αν αξίζει αυτή μου η προσπάθεια, τον έχουνε όλοι εκείνοι που θα με διαβάσουν.
                                                                                                                  Νίκος Π.                                                   (Ένας λάτρης των Μαθηματικών και της Ποίησης


Δείτε την παρουσίαση και στο :  το π στα Μαθηματικά .... μέσω ποίησης

Επιμελήθηκε :  Ρεβέκα Θεοδωροπούλου - M.Sc. Μαθηματικός

4 σχόλια:

 1. Νίκος Π. - Love dreamer8 Φεβρουαρίου 2013 - 1:18 μ.μ.

  Εξαιρετική η κίνησή σου αγαπημένη φίλη μου Ρεβέκα!! Σε ευχαριστώ μέσα από τη καρδιά μου για την πολύ όμορφη παρουσίαση του άρθρου μου που συνοδεύονται πάντα από την αγάπη, το ενδιαφέρον και την εκτίμησή σου που τρέφεις για μένα.

  Μου έχεις φτιάξει πολύ ωραία τη μέρα σήμερα και λέω να ασχοληθώ με το τρίτο κατά σειρά κύκλο του π, για να υπάρχει μία ανάλογη όμορφη συνέχεια στη μέρα μου.

  Την αγάπη μου όλη για σένα Ρεβέκα μου, σε ευχαριστώ πάρα πολύ, σου εύχομαι πάντα επιτυχίες σε ό,τι καταπιάνεσαι, γιατί πραγματικά τις αξίζεις!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σχετική με τα μαθηματικά δεν είμαι και θυμάμαι ελάχιστα από το σχολείο αλλά, το συγκεκριμένο άρθρο είναι άκρως εντυπωσιακό.
  Πολλά συγχαρητήρια στο δημιουργό και εύχομαι να συνεχίσετε με τον ίδιο τρόπο !!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Νίκος Π. - Love dreamer9 Φεβρουαρίου 2013 - 5:59 μ.μ.

  Σε ευχαριστώ πολύ για τα συγχαρητήριά σου και τις ευχές σου Vasiliki!!! Τα χρειάζομαι για να μπορώ να συνεχίζω τη δύσκολη αυτή προσπάθεια. Να είσαι πάντα καλά και με τις ευχές όλων των φίλων κάθε φορά, θα πετυχαίνω τον δρόμο για να εκπληρώνω τον στόχο μου.  (Ρεβέκα αν δεν τα καταφέρω να ανεβάσω την εικόνα, βάλε το καλό σου χέρι!)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αυτό το άρθρο Νίκο μου ήταν εξαιρετικό!!!
  Είναι από αυτά που τα διαβάζεις και κολλάς, μένεις εκεί και τα ξανά διαβάζεις γιατί σ' έχουν εντυπωσιάσει τα λεγόμενά τους.
  Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ που μου έκανες τη χάρη και την τιμή να μου επιτρέψεις να το ανεβάσω εδώ :-)
  Καλή συνέχεια σου εύχομαι και ελπίζω να γράφεις πάντα έτσι, με τόσο ταλέντο και αγάπη για το καθετί που σου αρέσει !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή