Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2013

Το βιβλιοπωλείο σήμερα ...

Διαβάσαμε στο: Εκδόσεις Ίκαρος

" Η βρετανική αλυσίδα βιβλιοπωλείων Foyles, με αφορμή την συμπλήρωση 110 ετών από την ίδρυσή της και την μετακόμιση του κεντρικού της βιβλιοπωλείου (το οποίο θα χτιστεί από το μηδέν), έχει ξεκινήσει μια κουβέντα εδώ και λίγο καιρό για τον ρόλο του βιβλιοπωλείου στην εποχή μας.
Κάτω από τον γενικό τίτλο “Future Foyles”, η αλυσίδα διοργανώνει μια σειρά από εργαστήρια και συναντήσεις με ανθρώπους του χώρου (εκδότες, συγγραφείς, βιβλιοπώλες, ατζέντηδες) με στόχο τον γόνιμο διάλογο για το μέλλον των βιβλιοπωλείων και τον ρόλο τους.


Η χρονική στιγμή που προκύπτει αυτός ο διάλογος δεν είναι τυχαία. Τα βιβλιοπωλεία στην Αμερική και την Αγγλία βλέπουν τις πωλήσεις τους να μειώνονται συνεχώς και τους πελάτες τους να στρέφονται όλο και περισσότερο στο παντοδύναμο Amazon για τις αγορές τους.  Τον Ιούλιο του 2011, η αμερικάνικη αλυσίδα βιβλιοπωλείων Borders έκλεισε τα υποκαταστήματά της μετά από οικονομικά προβλήματα και συζητήσεις με επενδυτές που δεν έβγαλαν πουθενά, ενώ και η Barnes & Noble αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα, ειδικά μετά την ανακοίνωση των χαμηλών πωλήσεων της συσκευής ηλεκτρονικής ανάγνωσης Nook. 

Μην ξεχνάμε, πως όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία στο εξωτερικό, έχουν αγκαλιάσει τα ebooks και προσφέρουν μεγάλη ποικιλία στους πελάτες τους μέσω των ιστοσελίδων τους.

Η συζήτηση πλέον έχει επεκταθεί από τα διοικητικά συμβούλια των εταιριών αυτών, στα περιοδικά, τα blog αλλά και τους ίδιους τους αναγνώστες. Οι προτάσεις είναι πολλές και δημιουργικές. Βιβλιοπωλεία με καφέ, βιβλιοπωλεία με εστιατόρια, βιβλιοπωλεία που γίνονται χώροι συνάντησης και συζήτησης.
Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι πάντα το ίδιο: Πώς θα προσελκύσει ένα βιβλιοπωλείο πελάτες και πώς θα καταφέρει να προσφέρει μια εμπειρία μοναδική που κανένα ηλεκτρονικό κατάστημα δεν μπορεί. Σίγουρα πάντως, όχι με τον τρόπο που προτείνει η διευθύντρια του εκδοτικού οίκου HarperCollins : να πληρώνει ο πελάτης είσοδο στο βιβλιοπωλείο (το αντίτιμο της οποίας θα αφαιρείται από τυχόν αγορές)


Το συγκριτικό πλεονέκτημα ενός βιβλιοπωλείου σίγουρα δεν είναι οι τιμές, ειδικά όταν οι ανταγωνιστές πωλούν με μηδενικό κέρδος ή ζημιά. Το βιβλιοπωλείο βασίζεται στο εξειδικευμένο προσωπικό, την φυσική επαφή με τα βιβλία και την δυνατότητα να τα ξεφυλλίσεις. Βασίζεται επίσης στις προτάσεις και τις επιλογές των τίτλων που θα προωθήσει, που συχνά δίνουν και τον χαρακτήρα στο βιβλιοπωλείο.

Στην Ελλάδα τα τελευταία δύο με τρία χρόνια βλέπουμε αντίστοιχες εξελίξεις με αυτές του εξωτερικού. Κάποιες αλυσίδες βιβλιοπωλείων συρρικνώνονται ενώ – κάποιες άλλες επεκτείνονται. Κάποια βιβλιοπωλεία επενδύουν στην δημουργία ενός πολιτιστικού χώρου που αγκαλιάζει το βιβλίο με πλήθος εκδηλώσεων, ενώ άλλα ποντάρουν στις προσφορές και τις ελκυστικές τιμές.

Το 2012 είδαμε το πρώτο concept βιβλιοπωλείο να ανοίγει τις πόρτες του, το Free Thinking Zone  επί της Σκουφά. Ένας χώρος ιδιαίτερος, με θεματικές βραδιές και προσεκτικά επιλεγμένα βιβλία, προσφέρει καφέ και ποτό και έχει γίνει ήδη σημείο συνάντησης της πόλης". 

Πηγή :  Εκδόσεις Ίκαρος

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η χώρα μας δεν έχει μείνει πίσω. Πολλοί άνθρωποι ακολούθησαν αυτή την ιδέα και τώρα υπάρχουν κι εδώ αυτές οι όμορφες γωνιές -κυρίως στην πρωτεύουσα- και μπορείτε να τις απολαύσετε, δείτε παρακάτω μια λίστα με τα πιο γνωστά και διαλέξτε  βιβλιοπωλείο και ... άλλα πολλά.

Επιμέλεια - Παρουσίαση : Ρεβέκα Θεοδωροπούλου - M.Sc. Μαθηματικός

2 σχόλια:

 1. Η αλήθεια είναι ότι δεν πηγαίνω συχνά σε βιβλιοπωλεία, όχι γιατί η βιβλιοθήκη μου δεν χωράει άλλα βιβλία, αλλά γιατί δεν διαβάζω τόσο συχνά όσο θα έπρεπε, λόγω πολλών ασχολιών. Προτιμώ όμως πάντοτε το βιβλίο από ένα e-book.

  Πάντως η ιδέα ενός βιβλιοπωλείου που να προσφέρει καφέ ή ποτό ταυτόχρονα, είναι μια ωραία ιδέα, κυρίως για τους πολύ βιβλιόφιλους, όπως για τη Ρεβέκα φαντάζομαι, που λατρεύει τα βιβλία. Ένας χώρος που θα μπορούσες να πιεις καφέ και διαθέτοντας σημαντικό χρόνο να διαβάσεις κάτι που σε ενδιαφέρει, ελκύει σε ένα βαθμό τον αναγνώστη, δεν ξέρω όμως πόση απήχηση έχει σήμερα, γιατί ο κόσμος έχω την αίσθηση ότι βιάζεται, έχοντας πολλά στο κεφάλι του να διευθετήσει. Σίγουρα όμως αν υπάρχει κατάλληλο κλίμα, όμορφος εσωτερικός χώρος που ελκύει το κοινό και κυρίως παρέα, φαντάζομαι πως θα υπάρξουν πολλοί που θα το προτιμήσουν ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εμένα πάντως μου αρέσει πάρα πολύ να βρίσκομαι σε ένα βιβλιοπωλείο. Νιώθω τόσο όμορφα όταν βρίσκομαι ανάμεσα στα αγαπημένα μου βιβλία, η αίσθηση των καινούργιων βιβλίων και η απίστευτη μυρωδιά τους με κάνουν να μη θέλω να φύγω από κει, ακόμα και αν δεν αγοράσω κάποιο από αυτά.

  Ένα εξίσου όμορφο συναίσθημα είναι να αγοράζεις κάποιο βιβλίο -λίγο δύσκολο στις μέρες μας, ομολογουμένως- και να χαίρεσαι υπερβολικά όταν το παίρνεις στα χέρια σου, το ξεφυλλίζεις και το τακτοποιείς στη βιβλιοθήκη σου.

  Οι βιβλιοθήκες είναι επίσης ένα μέρος, από το οποίο ξεχνάω να βγω ... μπορεί να ξεχαστώ εκεί για ώρες και να παρασυρθώ από τα βιβλία, ακριβώς όπως και τώρα που γράφω τόση ώρα για αυτή την όμορφη αδυναμία που έχω.

  Νίκο μου, πιστεύω πως κατάλαβες ότι για μένα ένας τέτοιος χώρος, σαν αυτούς που περιγράφτηκαν παραπάνω είναι το τέλειο.

  Διαβάστε άφοβα και περιηγηθείτε στους υπέροχους αυτούς χώρους που θα βρείτε τα πιο όμορφα βιβλία :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή