Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013

Άγριοι Αριθμοί είναι ... αλλά μην τους φοβάστε καθόλου

Μια νέα βδομάδα ή καλύτερα να πω μια νέα εργασιακή βδομάδα ξεκινά σήμερα και η καλύτερη αρχή είναι ένα πολύ καλό βιβλίο. Μπορεί να μεσολάβησε ένα εορταστικό τριήμερο με πολλές εκδηλώσεις και εξορμήσεις για πολλούς … για μένα όμως κύλισε πιο ήρεμα. Οι συνεχείς βροχοπτώσεις στην περιοχή  μου και η αγάπη μου για τα βιβλία ήταν η καλύτερη συντροφιά αυτές τις μέρες και φυσικά θα σας μιλήσω για το βιβλίο που διάβασα και με ενθουσίασε πραγματικά.

Ο λόγος για το βιβλίο του Philibert Schogt, «Οι άγριοι Αριθμοί», το οποίο πρωτοδημοσιεύτηκε στα ολλανδικά το 1998 από τον εκδοτικό οίκο Uitgeverij De Arbeiderspers, NL και στη συνέχεια κυκλοφόρησε στα αγγλικά σε μετάφραση του ίδιου του συγγραφέα.Ο Philibert Schogt γεννήθηκε το 1960 στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας και σπούδασε Μαθηματικά και Φιλοσοφία. «Οι Άγριοι Αριθμοί» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.

Το 2001 μεταφράστηκε στα ελληνικά από τον Τεύκρο Μιχαηλίδη και τις εκδόσεις Πόλις.

Όπως είπα και παραπάνω πρόκειται για ένα βιβλίο που με ενθουσίασε. Είναι ένα μυθιστόρημα που σε καθηλώνει από τις πρώτες κιόλας σελίδες. Περιγράφει τις περιπέτειες ενός Μαθηματικού στην προσπάθειά του να δημοσιεύσει τη λύση ενός άλυτου προβλήματος των μαθηματικών, μια περιπέτεια γεμάτη αμφιβολίες και σκαμπανεβάσματα, δυσκολίες και απογοητεύεις. Όμως το πάθος του και η αγάπη για τα Μαθηματικά του δίνουν τη δύναμη να περάσει από 40 κύματα και να καταλήξει στην πολυπόθητη λύση. Ίσως τα λόγια μου είναι λίγο φτωχά για να το περιγράψουν όπως ακριβώς πρέπει αλλά, είμαι σίγουρη πως θα ταυτιστείτε αμέσως και δεν θα μπορείτε να το αφήσετε για αργότερα. Το συστήνω σε όλους ανεξαιρέτως, μαθηματικούς και μη !!!

Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης αναφέρει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου : «Τι είναι τα μαθηματικά για τους παθιασμένους μαθηματικούς που αφιερώνουν τον εαυτό τους στην έρευνα;
Τι συμβαίνει όταν το "Πρόβλημα των Άγριων Αριθμών" που ταλαιπώρησε για αιώνες τους μαθηματικούς βρίσκει ξαφνικά τη λύση του από δυο ανθρώπους στην ίδια πόλη;
Στιγμή θριάμβου για τον κεντρικό ήρωα ή κλοπή της ιδέας του άλλου; Κι έχει όντως λυθεί το πρόβλημα; Ή η προσπάθεια επίλυσής του αποτελεί την ελπίδα και των δύο για να μην περάσουν την ιδιαιτέρως λεπτή διαχωριστική γραμμή μεταξύ ιδιοφυΐας και παραφροσύνης;
Χρησιμοποιώντας τη φόρμα του πανεπιστημιακού μυθιστορήματος -με ήρωες αυτή τη φορά μαθηματικούς και όχι θεωρητικούς λογοτεχνίας- ο Philibert Schogt μας εισάγει στον τρόπο σκέψης και δουλειάς όσων ασχολούνται με τα καθαρά μαθηματικά. Η σκληρότητα και το πνεύμα ανταγωνισμού που κυριαρχούν στα πανεπιστήμια, η απομόνωση και η ιδιωτική πορεία που ακολουθούν οι ερευνητές στον δύσκολο δρόμο της γνώσης και της αυτογνωσίας αποδίδονται με χιούμορ και ανάλαφρη γραφή που αφήνει όμως να διαφανεί η έντονη κριτική του συγγραφέα, για τη θέση του μαθηματικού στη σύγχρονη κοινωνία των γιάπηδων, μια κοινωνία που όχι μόνο περιφρονεί και περιθωριοποιεί όσους δεν ασχολούνται με κάτι "χρήσιμο" και "αποδοτικό", αλλά και θεωρεί καθήκον τους να τους αναμορφώσει».

Ο Amir D. Aczel, συγγραφέας του Τελευταίου θεωρήματος του Φερμά λέει : «δεν έχω ποτέ μου διαβάσει καλύτερη μυθιστορηματική περιγραφή του τρόπου δουλειάς στα καθαρά μαθηματικά. Οι μαιτρ και οι υποψήφιοι μαιτρ του τομέα, οι συκοφαντίες και τέλος η απόλυτη ευδαιμονία όταν βρίσκεις τη λύση -ή αυτό που νομίζεις ότι είναι λύση…».

Ο Sir Roger Penrose, συγγραφέας του Νέου Αυτοκράτορα λέει :  «οι Άγριοι Αριθμοί είναι μια απόλαυση. Μας προσφέρει μια εξαιρετική ενδοσκόπηση στη ζωή και τα παρεξηγημένα κίνητρα των εργαζομένων μαθηματικών. Το συνιστώ με ενθουσιασμό».

Τα σχόλια και οι εντυπώσεις δικές σας … εγώ πάντως σας λέω ότι πρέπει οπωσδήποτε να το διαβάσατε, αξίζει το χρόνο που θα αφιερώσετε !!! 

Επιμέλεια - Παρουσίαση :  Ρεβέκα Θεοδωροπούλου - M.Sc. Μαθηματικός

2 σχόλια:

 1. Νίκος Π. - Love dreamer20 Μαρτίου 2013 - 7:00 μ.μ.

  Ε, νομίζω Ρεβέκα ότι αυτό το βιβλίο είναι μια κατεξοχήν ωραία πρόταση για μένα και σε ευχαριστώ πάρα πολύ και για τη παρουσίαση και για τις ενθουσιώδεις εντυπώσεις που αποκόμισες και μας είπες.

  Εγώ κι αν έχω περάσει τις ίδιες εμπειρίες, αμφιβολίες και σκαμπανεβάσματα, δυσκολίες και κάθε λογής προσπάθειες, 20 χρόνια τώρα που έχω αφιερωθεί στις πολυωνυμικές εξισώσεις. Αυτό το βιβλίο είναι για μένα πιστεύω γιατί μπορεί να βρω κάτι από τον εαυτό μου εκεί και θα φροντίσω να το αποκτήσω ...

  Αγαπημένη μου φίλη Ρεβέκα, πολλά ευχαριστώ και πάλι ... !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ήμουνα σίγουρη Νίκο μου ότι αυτό θα σου ταίριαζε απόλυτα και θα σου άρεσε από την περιγραφή και μόνο. Ίσως τα δικά μου λόγια να μην εκφράζουν ακριβώς αυτό που ήθελα να πω όμως, οι συγγραφείς και οι κριτικές τους είναι ότι πρέπει και γι' αυτό τα παρέθεσα όπως ήταν και στο βιβλίο !!!
  Ελπίζω κάποια στιγμή να καταφέρεις να το διαβάσεις και τότε θα το συζητήσουμε :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή