Δευτέρα, 8 Απριλίου 2013

Διονύσιος Σολωμός 1798 – 1857


Ο Εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός γεννήθηκε 8 Απριλίου του 1798 στη Ζάκυνθο, ως εξώγαμο τέκνο του κόντε Νικόλαου Σολωμού και της υπηρέτριάς του Αγγελικής Νίκλη.  

Σε πολύ μικρή ηλικία έμεινε ορφανός και το 1808 έφυγε για σπουδές στην Ιταλία, με τη συνοδεία του ιταλού δασκάλου του Ρώσση. Επτά χρόνια αργότερα πήρε το απολυτήριο από το Λύκειο της Κρεμόνας και γράφτηκε στο πανεπιστήμιο της Πάβιας, απ’ όπου πήρε το πτυχίο της Νομικής. Παράλληλα με τις σπουδές στη νομική, για την οποία ουδέποτε ενδιαφέρθηκε, άρχισε να γράφει στίχους στην ιταλική γλώσσα, ενώ ήρθε σε επαφή με διαπρεπείς φιλοσόφους, φιλολόγους και αξιόλογους εκπροσώπους της λογοτεχνικής κίνησης της εποχής.

Το 1818 επέστρεψε στη Ζάκυνθο, όπου παρέμεινε για δέκα χρόνια. Εκεί άρχισε να γράφει τα πρώτα του αξιόλογα στιχουργήματα στα ελληνικά. Το πρώτο εκτενές ελληνικό ποίημά του και πλέον γνωστό είναι ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», απόσπασμα του οποίου καθιερώθηκε ως Εθνικός μας Ύμνος.


Λίγο αργότερα, συνέθεσε το λυρικό ποίημα «Εις τον θάνατο του Λορδ Μπάυρον» και ακολούθησαν «Η καταστροφή των Ψαρών», «Η Φαρμακωμένη», «Ο Λάμπρος», «Εις Μοναχήν», «Ο Κρητικός», «Οι ελεύθεροι πολιορκημένοι», «Ο Πορφύρας».

Στα τέλη του 1828 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Κέρκυρα, συνεχίζοντας την ενασχόλησή του με την ποίηση σχεδόν απομονωμένος. Δεν έκανε ούτε ένα ταξίδι στην ελευθερωμένη Ελλάδα, γιατί, όπως υποστηρίζεται, «δεν εσυνηθούσε να θεατρίζει στο εθνικό του φρόνημα αλλά μες το άγιο βήμα της ψυχής».

Στις 3 Φεβρουαρίου του 1849 παρασημοφορήθηκε με το Χρυσό Σταυρό του Σωτήρος, διότι «με την ποίηση του διέγειρε τα αισθήματα του λαού στον αγώνα για εθνική ανεξαρτησία».

Πέθανε στις 9 Φεβρουαρίου του 1857 στην Κέρκυρα, ύστερα από αλλεπάλληλες εγκεφαλικές συμφορήσεις. Τα οστά του μεταφέρθηκαν το 1865 στη Ζάκυνθο και τοποθετήθηκαν αρχικώς σ’ ένα μικρό μαυσωλείο στον τάφο του Κάλβου.

Πηγή : sansimera.gr


Αξίζει να τον τιμήσουμε διαβάζοντας λίγα λόγια για τη ζωή και το έργο του και ακούγοντας τον Εθνικό μας Ύμνο, για τον οποίο ονομάστηκε και Εθνικός μας Ποιητής ... κάποιες φορές πρέπει να θυμόμαστε τους ανθρώπους που πέρασαν από τον τόπο μας και άξιζαν πολλά κι αυτό γιατί τώρα δεν συναντάμε τέτοιους !!!! 


Επιμέλεια - Παρουσίαση :  Ρεβέκα Θεοδωροπούλου -M.Sc. Μαθηματικός

2 σχόλια:

  1. Νίκος Π. – Love dreamer17 Απριλίου 2013 - 5:11 μ.μ.

    Σε ευχαριστούμε Ρεβέκα για το άρθρο σου που παρέθεσες για τον εθνικό μας Ποιητή. Πιστεύω ότι αξίζει πολύ να τον τιμούμε, έχοντας εις γνώση μας πτυχές από τη ζωή και το έργο του.
    Κάθε εποχή χρειάζεται τους Ποιητές της, τους πνευματικούς εκείνους ανθρώπους που έχουν τη δύναμη να ανυψώνουν το εθνικό του φρόνημα για να βλέπει και να ξεπερνά τους σκοπέλους του. Ευχές να υπάρχουν ή να υπάρξουν Ποιητές, μεστοί από ελληνικό, ανδρείο φρόνημα και στην εποχή μας σήμερα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή