Παρασκευή, 5 Απριλίου 2013

Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών


Το Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών (ΕΑΔΔ) αποτελεί υπηρεσία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, η οποία συγκεντρώνει τις διδακτορικές διατριβές που έχουν εκπονηθεί κυρίως από το 1985 και μετέπειτα, στα ελληνικά πανεπιστήμια από Έλληνες και ξένους διδάκτορες και σε πανεπιστήμια του εξωτερικού από Έλληνες διδάκτορες με την προϋπόθεση ότι έχουν αναγνωριστεί από το ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ).
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), βάσει νόμου, είναι από το 1985 ο υπεύθυνος φορέας για την τήρηση του Εθνικού Αρχείου Διδακτορικών Διατριβών. Στο ΕΑΔΔ έχει συγκεντρωθεί ένα μικρό ποσοστό διατριβών που έχουν εκπονηθεί από το 1932 έως το 1985.

Σήμερα, στο ΕΑΔΔ διατηρούνται:
 • τα έντυπα αρχεία 29.600 διδακτορικών διατριβών

 • τα ψηφιακά αρχεία 20.691 εξ αυτών

 • ψηφιακές βιβλιογραφικές πληροφορίες σε επίπεδο μεταδεδομένων για 28.430 διδακτορικές διατριβές από το σύνολο των 29.600
Με τον όρο «βιβλιογραφικές πληροφορίες σε επίπεδο μεταδεδομένων» ή αλλιώς «βιβλιογραφικές εγγραφές» εννοούμε στοιχεία που αφορούν, συνοδεύουν και τεκμηριώνουν μία διδακτορική διατριβή, όπως: τίτλος, περίληψη, συγγραφέας, επιστημονικό πεδίο, έτος απονομής του διδακτορικού τίτλου, εκπαιδευτικό ίδρυμα, επιτροπή, λέξεις-κλειδιά, χώρα, γλώσσα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό του Αρχείου αφορά διατριβές που έχουν εκπονηθεί σε ελληνικά πανεπιστήμια από το 1985 έως σήμερα από Έλληνες και ξένους διδάκτορες, ενώ ένα ποσοστό 6% αφορά διατριβές που έχουν απονεμηθεί σε Έλληνες διδάκτορες από πανεπιστήμια του εξωτερικού. Με πρωτοβουλία του ΕΚΤ έχει συγκεντρωθεί και ένα μικρό ποσοστό διατριβών που έχουν εκπονηθεί από το 1932 έως το 1985 στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Η ανοικτή πρόσβαση στην επιστημονική γνώση αποτελεί κεντρικό πυλώνα του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Θεματολογίου με ορίζοντα το 2020, κυρίαρχη τάση στη διεθνή επιστημονική κοινότητα και βασικό όρο ανάπτυξης σύμφωνα με τις εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές για την επιστημονική και πολιτιστική γνώση και παραγωγή.
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, εκπληρώνοντας το θεσμικό του ρόλο, δημιουργεί την υποδομή για τη συγκέντρωση, τεκμηρίωση και διάθεση έγκριτου επιστημονικού και πολιτιστικού περιεχομένου στην ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα.
Βασικό σημείο της δράσης αυτής του ΕΚΤ αποτελεί και η υπηρεσία του Εθνικού Αρχείου Διδακτορικών Διατριβών (ΕΑΔΔ) στο οποίο συγκεντρώνονται, τεκμηριώνονται και διατίθενται οι διδακτορικές διατριβές.

Οι βασικές αρχές που διαμορφώνουν την πολιτική διάθεσης του περιεχομένου του ΕΑΔΔ είναι:
 • η προάσπιση και ενίσχυση της ανοικτής πρόσβασης στην ερευνητική γνώση και παραγωγή

 • η ενίσχυση των νέων ερευνητών στην προσπάθειά τους να καταστήσουν το έργο τους γνωστό και προσβάσιμο στην ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα, αλλά και το ευρύ κοινό

 • η σαφήνεια σε σχέση με τους όρους διάθεσης των διδακτορικών διατριβών
Σας ανέφερα μόνο μερικά από αυτά που βρήκα σχετικά με το Εθνικό Αρχείο διδακτορικών Διατριβών, μπορείτε να ρίξετε μόνοι σας μια ματιά και να βρείτε πολλά περισσότερα στο www.didaktorika.gr/eadd/.

Πηγή :  http://www.didaktorika.gr/eadd/ και Μαθηματική Κοινότητα

Είναι ένα εξαιρετικό αρχείο επιστημονικών μελετών και μπορείτε εκεί να βρείτε πολλά πράγματα ανάλογα με τον τομέα που ασχολείστε.  Καλή αναζήτηση και ανάγνωση !!! 

Επιμέλεια - Παρουσίαση :  Ρεβέκα Θεοδωροπούλου -M.Sc. Μαθηματικός

2 σχόλια:

 1. Νίκος Π. – Love dreamer12 Απριλίου 2013 - 3:31 μ.μ.

  Ρεβέκα σε ευχαριστούμε πολύ!!! Πολύ χρήσιμο είναι για όλους μας το άρθρο που μας παρέθεσες και όσο για μένα θα προτιμήσω κυρίως τα μαθηματικά προς το παρόν. Πιστεύω ότι το ΕΑΔΔ αποτελεί πολύ σημαντική πηγή γνώσης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Επανέρχομαι στο θέμα αυτό γιατί βρήκα κάτι ακόμα ιδιαίτερα ενδιαφέρον ... παραθέτω ένα σύνδεσμο στον οποίο θα βρείτε εξίσου σημαντικά πράγματα http://www.epset.gr/, όπως ηλεκτρονικά αποθετήρια, ψηφιακές βιβλιοθήκες, ηλεκτρονικές εκδόσεις καθώς επίσης και διαδραστικούς χώρους πολιτισμού και τους δείκτες έρευνας στη χώρα μας :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή