Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013

Μια εξίσωση αφηγείται την ιστορία της ...

Από την ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ ...

Η ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ διοργανώνει μια σειρά διαλέξεων στο φιλόξενο σαλόνι της ιστορικής οικίας Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού στην Αθήνα (Αμαλίας 4, 5ος όροφος).

Μαθηματικοί, φυσικοί, ιστορικοί τέχνης, εικαστικοί και συγγραφείς προσεγγίζουν, με απρόβλεπτο τρόπο, τους δεσμούς και τις ποικίλες σχέσεις που συνδέουν τα μαθηματικά και, γενικότερα, την επιστήμη με την τέχνη και την αφήγηση.Την έκτη συνάντηση της ομάδας, που έγινε το Σάββατο 6 Απριλίου, με ομιλητή τον μαθηματικό Ηλία Ανδριανό, μπορείτε να την παρακολουθήσετε ολόκληρη στον παρακάτω σύνδεσμο ... 

Blod | Ανδριανός Ηλίας | Μια εξίσωση «αφηγείται» την ιστορία της

Η διάλεξη του Ηλία Ανδριανού είχε τίτλο :  Μια εξίσωση "αφηγείται" την ιστορία της. 
 • Έχουν οι Μαθηματικοί οράματα, όνειρα;

 • Τι σημαίνει για ένα Μαθηματικό να έχει όνειρα ή κάποιο όραμα;

 • Τι σημαίνει για την Επιστήμη των Μαθηματικών να έχουν οι Μαθηματικοί όνειρα;
Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που τέθηκαν από τον Barry Mazur, καθηγητή Μαθηματικών στο Harvard στο βιβλίο Circles Disturbed –The Interplay of Mathematics and Narrative.Στη διάλεξη με αφορμή το άρθρο του Μazur, έγινε μια προσπάθεια να σκιαγραφηθεί «η ιστορία μιας εξίσωσης». Το «Liebster Jugendtraum» του Κronecker, ήταν το έναυσμα για μια αναδρομή περίπου 500 χρόνων στην Ιστορία των Μαθηματικών.

Όλα αυτά λοιπόν είδαν και άκουσαν όσοι βρέθηκαν εκεί αλλά και εμείς οι υπόλοιποι αφού η ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ φρόντισε γι' αυτή την όμορφη παρουσίαση. Το μόνο που μένει είναι να πούμε λίγα περισσότερα για τον ομιλητή της διάλεξης και στη συνέχεια μπορείτε να την απολαύσετε !!!! 

Ο Ηλίας Ανδριανός σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (1973-1978). Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στη Διδακτική και Μεθοδολογία των Μαθηματικών (Μαθηματικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών 2000-03 ). Εργάζεται από το 1983 ως καθηγητής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, και από τη σχολική χρονιά 2004-05 στο 2ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών (τώρα 2ο Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών).

Από τον Οκτώβριο του 2005 έως το 2012 οργανώνει, μαζί με την Ευαγγελία Τατάγια, στο σχολείο το  Πολιτιστικό Πρόγραμμα "Μαθηματικά και Λογοτεχνία" και από τη σχολική χρονιά 2012-2013 του ομώνυμου ομίλου. Σκοπός του Πολιτιστικού Προγράμματος είναι να φέρει πιο κοντά τους μαθητές και μαθήτριες του σχολείου στη φιλοσοφία, την ιστορία των Μαθηματικών καθώς και να αναδείξει την διασύνδεσή τους με την τέχνη, έτσι ώστε να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για τη διδασκαλία και την εκμάθησή τους. Στα ενδιαφέροντα του είναι η παραπέρα ανάπτυξη του προγράμματος και η ουσιαστικότερη σύνδεσή του με την διδασκαλία των Μαθηματικών στο Λύκειο.

Επιμέλεια - Παρουσίαση :  Ρεβέκα Θεοδωροπούλου -M.Sc. Μαθηματικός

3 σχόλια:

 1. Νίκος Π. – Love dreamer17 Απριλίου 2013 - 6:16 μ.μ.

  Εξαιρετική η διάλεξη Ρεβέκα και τη παρακολούθησα απορροφημένος εντελώς! Σε ευχαριστώ ιδιαίτερα γιατί έχω κάνει και εγώ μία πολύχρονη εργασία στις εξισώσεις, όπως γνωρίζεις και όλα όσα είδα, μου φάνηκαν ιδιαίτερα χρήσιμα, ήταν πολύ ωραίο το υλικό του βίντεο!!
  Παίρνω τώρα την ώθηση να συνεχίσω από τη δική μου πλευρά το μαθηματικό μου έργο, να προσφέρω ό,τι μπορέσω και εγώ στη μαθηματική κοινότητα ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ήμουνα σίγουρη Νίκο μου ότι θα σου αρέσει και θα βρεις κοινά στοιχεία με τη δική σου πορεία. Χαίρομαι περισσότερο που βγήκε κάτι καλό και σε ώθησα στο να συνεχίσεις με μεγαλύτερη διάθεση το μαθηματικό σου έργο !!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή