Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013

Leonard Euler, 15 Απριλίου 1707 – 18 Σεπτεμβρίου 1783

Διορίστηκε καθηγητής της Φυσικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης. Το 1744 τον προσκάλεσε ο Φρειδερίκος Β΄ της Πρωσίας στο Βερολίνο, για να αναλάβει διευθυντής του τμήματος των μαθηματικών της εκεί Ακαδημίας. 


Ο Λέοναρντ Όιλερ (Leonard Euler, 15 Απριλίου 1707 – 18 Σεπτεμβρίου 1783) ήταν πρωτοπόρος Ελβετός μαθηματικός και φυσικός. Σε αυτόν οφείλεται, ανάμεσα σε άλλα, και η καθιέρωση του συμβόλου f(x) για τις συναρτήσεις.

Ο Όιλερ γεννήθηκε στη Βασιλεία της Ελβετίας στις 15 Απριλίου 1707 και ήταν γιος ιερέα. Σπούδασε γεωμετρία στο πανεπιστήμιο της Βασιλείας. Σε ηλικία 20 ετών πήγε στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, όπου εργάστηκε για την οργάνωση της Ακαδημίας Επιστημών, έπειτα από πρόσκληση της αυτοκράτειρας Αικατερίνης Α΄.  

Είναι χαρακτηριστικός ο λόγος που είπε στο Γάλλο άθεο φιλόσοφο Ντενί Ντιντερό, όταν η Τσαρίνα της Ρωσίας Μεγάλη Αικατερίνη είχε καλέσει τον Όιλερ στην Αυλή της, σε μία προσπάθεια να σταματήσει την αθυροστομία του Ντιντερό. Ο Ελβετός είπε στο Γάλλο: «Κύριε, ( α + β ) / ν = χ, άρα ο Θεός υπάρχει. Απαντήστε!». Έτσι, ο Ντιντερό αποχώρησε ηττημένος.

Τα τελευταία 17 χρόνια της ζωής του ο διάσημος μαθηματικός ήταν σχεδόν τυφλός. Αυτό, όμως, δεν τον εμπόδισε να εργάζεται. Η εκπληκτική μνήμη του σε συνδυασμό με τη διανοητική του διαύγεια, τού ήταν αρκετές για να πραγματοποιεί προφορικά τους υπολογισμούς του, τους οποίους υπαγόρευε στη γραμματέα του. Μάλιστα, την περίοδο της τύφλωσής του παρήγαγε το μισό από το συνολικό του έργο.

Πέθανε στις 18 Σεπτεμβρίου 1783. Ο μαθηματικός και φιλόσοφος Ντε Κοντορσέ είπε στον επικήδειο: «Ο Όιλερ σταμάτησε να ζει και να υπολογίζει».

Πηγή : Wikipedia, enikos.gr

Επιμέλεια - Παρουσίαση :  Ρεβέκα Θεοδωροπούλου -M.Sc. Μαθηματικός

4 σχόλια:

 1. Νίκος Π. – Love dreamer18 Απριλίου 2013 - 5:56 μ.μ.

  Είναι εκπληκτικό που μπορούσε ο Όιλερ να κάνει τους υπολογισμούς του παρόλο του ότι δεν έβλεπε, εκπληκτικό όντως! Φαίνεται πως τα μεγάλα αστέρια το επιτυγχάνουν!
  Σε ευχαριστώ Ρεβέκα μου για το άρθρο σου, πολύ καλή συνέχεια στην αρθρογραφία σου εδώ καθώς και στη προσωπική μαθηματική σου εργασία στην οποία έχεις δοθεί πολύ τους τελευταίους μήνες! Να τα πετυχαίνεις όλα πάντα!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ναι, είναι όντως εκπληκτικό !!! Πιστεύω όμως πως όταν αγαπάς κάτι και δουλεύεις με ζήλο γι' αυτό και προσπαθείς, πάντα πετυχαίνεις ... αργά ή γρήγορα !!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Νίκος Π. – Love dreamer22 Απριλίου 2013 - 12:34 π.μ.

  Συμφωνώ απόλυτα Ρεβέκα, έτσι είναι, γιατί τότε όλες οι προσωπικές μας δυνάμεις συνεργούν σ' αυτό ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή