Παρασκευή, 17 Μαΐου 2013

Πρώτες Βοήθειες Α' Μέρος

Γράφει ο Ευάγγελος Βαρλάμος – Αξιωματικός ΕΣ

Πολλές φορές μας έχει συμβεί να είμαστε μάρτυρες ενός ατυχήματος, ελαφριού ή βαριού, κάποιου ατόμου, και να μας ζητάνε τη βοήθεια μας. Πόσες φορές όμως από αυτές τρέξαμε να βοηθήσουμε ή δεν το βάλαμε στα πόδια τρέχοντας από πανικό; Πόσο άσχημα σίγουρα νιώσαμε όταν διαπιστώσαμε ότι δεν ήμασταν ικανοί να προσφέρουμε στον συνάνθρωπο μας, συγγενή, φίλο, συνάδελφο, γνωστό ή άγνωστο, τις Πρώτες Βοήθειες;

Η παρούσα λοιπόν ενημέρωση σκοπό έχει να παρουσιάσει όλες αυτές τις ενέργειες Πρώτων Βοηθειών που πρέπει να κάνει ένας άνθρωπος ώστε να αντιμετωπιστεί ένα συμβάν μέχρις ότου δοθεί η ενδεδειγμένη ιατρική αγωγή στον πάσχοντα άνθρωπο. Σαφώς και η ολοκληρωμένη παροχή γνώσεων Πρώτων Βοηθειών είναι πέρα από τις δυνατότητες του κειμένου αυτού, πλην όμως είναι αρκετά σημαντικές και απαραίτητες προκειμένου να σωθεί ένας συνάνθρωπο μας.

Ορισμός: Οι Πρώτες Βοήθειες είναι το σύνολο των ενεργειών που πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε ένα περιστατικό με τα διαθέσιμα μέσα μέχρι να το αναλάβει εξειδικευμένη ιατρική ομάδα.

Πριν όμως αποφασίσουμε να παράσχουμε τις Πρώτες Βοήθειες, πρέπει να διαπιστώσουμε το είδος της βλάβης που έχει υποστεί ο παθών. Η διαπίστωση αυτή είναι δυνατόν να προκύψει από πληροφορίες που παίρνονται απ’ τον ίδιο ή απ’ τους γύρω του και στην εξέταση πού θα του γίνει.

Θα γίνουν ερωτήσεις σε όσους τυχόν βρέθηκαν στο ατύχημα για τις συνθήκες του ατυχήματος και στον τραυματία για τα ενοχλήματα πού αισθάνεται, πόνο, δυσκολία στην αναπνοή κ.λ.π.

Πολλά περισσότερα για τις πρώτες βοήθειες με λεπτομερείς εικόνες και αναλυτικές περιγραφές θα βρείτε στην ακόλουθη παρουσίαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου