Τρίτη, 21 Μαΐου 2013

Εκθαμβωτική Γεωμετρία ...

Οι εντυπωσιακές εικαστικές διοργανώσεις που ταξιδεύει τον τελευταίο καιρό σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, δείχνει πόσο συνυφασμένα είναι τα μαθηματικά και η γεωμετρία με την ομορφιά και την αισθητική απόλαυση.
Οι εικόνες της έκθεσης προέρχονται, άλλωστε, από τον θαυμαστό κόσμο της γεωμετρίας, ένα πεδίο των μαθηματικών αρκετά σημαντικό, αλλά όχι πάντα θεαματικό.
Η λέξη γεωμετρία φέρνει, συνήθως, στο μυαλό τα λιτά σχήματα των σχολικών χρόνων, και όχι τις πολύχρωμες, ευφορικές και μυστηριώδεις φόρμες που βλέπουν οι επισκέπτες της έκθεσης Imaginary. Αναρωτιέστε πώς μπόρεσε η γεωμετρία να γίνει τόσο ελκυστική μέσα σε μερικά χρόνια;
H απάντηση είναι απλή: η ελκυστικότητά της εκφράστηκε από τις εικόνες που κατάφεραν να δημιουργήσουν, με την βοήθεια της νέας τεχνολογίας, ποικίλα μαθηματικά προγράμματα, κάτι που μέχρι πριν από μερικά χρόνια ήταν αδύνατο.
Τα σχήματα που παρουσιάζονται στην έκθεση μοιάζουν, κάποιες φορές, με σύγχρονα γλυπτά και φόρμες που φιλοτέχνησαν επίγονοι της pop art, του Brancusi, του Escher, των σουρεαλιστών και των φουτουριστών.
Οι προθέσεις των διοργανωτών της έκθεσης δεν περιορίζονται, πάντως, στην αισθητική απόλαυση των θεατών ή στις παραπομπές των γεωμετρικών έργων στην Ιστορία της τέχνης.
Θέλησαν, ακόμα, να εξηγήσουν κάποιες μαθηματικές έννοιες, αξιοποιώντας την οπτική και την αισθητική διάστασή τους, και να τις μετατρέψουν, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, σε εντυπωσιακές εικόνες.
Ανάμεσα στα εκθέματα μπορεί να θαυμάσει κάποιος, εκθαμβωτικά μαθηματικά γλυπτά από ακρυλικό γυαλί, μεγέθους 85 x 85 εκατοστών, τα οποία δημιουργήθηκαν με την βοήθεια της αλγεβρικής γεωμετρίας και έχουν τοποθετηθεί σε ένα εντυπωσιακό κύβο από αλουμίνιο.

Την ίδια στιγμή οι θεατές μπορούν, μέσα από διαδραστικές εγκαταστάσεις και προγράμματα, να δημιουργήσουν τα δικά τους μαθηματικά έργα τέχνης : να υπολογίσουν, να κατευθύνουν και να αλλάξουν ποικίλες αλγεβρικές επιφάνειες σε πραγματικό χρόνο.
Είναι πολύ ενδιαφέρον να μπορείς να συμμετέχεις σε κάποια από αυτά τα υπέροχα δημιουργήματα και αυτή η ευκαιρία δίνεται στους ανθρώπους που επισκέπτονται τις εκθέσεις.
Πρόκειται για έργα μαθηματικής τέχνης, απλά αριστουργήματα.
Έχουμε να κάνουμε με μια έκθεση εξαιρετικής ομορφιάς, όπως φάνηκε και από τα δείγματα παραπάνω και καλό θα ήταν να δείτε κάποια πράγματα από τις εκθέσεις που έχουνε ήδη γίνει.

Κάποιες εικόνες από την έκθεση στο MiMa Museum αλλά και αλλού είναι παρακάτω :
Πηγή  :  Μαθηματική Κοινότητα

Μη χάσετε την ευκαιρία να θαυμάσετε αυτά τα Μαθηματικά αριστουργήματα … αυτή η εκθαμβωτική γεωμετρία είναι τέχνη και ομορφιά, τα Μαθηματικά είναι από μόνα τους μια εκλεπτυσμένη τέχνη κι εμείς (οι Μαθηματικοί και όσοι ασχολούνται με αυτά) τυχεροί που με τον τρόπο του ο καθένας συμμετέχει και προσφέρει σε αυτό τον υπέροχο Μαθηματικό κόσμο !!!

Ολοκληρωμένη η παρουσίαση και σε μορφή pdf  :  Εκθαμβωτική Γεωμετρία

Επιμέλεια - Παρουσίαση  :   Ρεβέκα Θεοδωροπούλου - M.Sc. Μαθηματικός

3 σχόλια:

  1. Reblogged this on Poetry of gems and commented:
    για τους λάτρεις των μαθηματικών και της γεωμετρίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα έλεγα και για τους λάτρεις της ομορφιάς γενικότερα ... πρόκειται για πολύ εντυπωσιακές δημιουργίες !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή