Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2013

Ο Πρίγκιπας των Μαθηματικών

Πρόκειται για τη βιογραφία του Gauss και είναι αποτέλεσμα της συναναστροφής της συγγραφέως του βιβλίου, της M.B.W. Tent (καθηγήτρια  Μαθηματικών στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ) με τους μαθητές της. 

Όπως λέει και η ίδια τα παιδιά ήθελαν να πληροφορηθούν περισσότερα και εγώ με τη σειρά μου αναγκάστηκα να μάθω περισσότερα. Τη μετάφραση στα Ελληνικά έχει κάνει ο Στάμος Τσιτσώνης.

Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ένα από τα ωραιότερα της Μαθηματικής Λογοτεχνίας. Είναι γραμμένο απλά, δεν κουράζει και δεν μπερδεύει τον αναγνώστη γιατί υπάρχει μια καλή ροή … δεν απευθύνεται σε ανθρώπους με εξειδικευμένες γνώσεις μαθηματικών, αντίθετα παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του μεγάλου αυτού Μαθηματικού με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται αντιληπτό από όλους.

Σας συστήνω ανεπιφύλακτα λοιπόν … τον Πρίγκιπα των Μαθηματικών, χαρακτηρισμός που του δόθηκε μετά την εργασία του σχετικά με τη Θεωρία των Αριθμών και καθιερώθηκε από τότε !!!

Δείτε στη συνέχεια μερικά από τα σημαντικότερα σημεία του βιβλίου αλλά και της ζωής αυτού του ανθρώπου, γιατί τα περισσότερα κεφάλαια παρουσιάζουν και τις ανθρώπινες στιγμές του Gauss … εκτός από μεγάλος μαθηματικός ήταν και ένας αυθεντικός άνθρωπος με αρχές και χριστιανικά ιδεώδη, υπομονετικός και οργανωτικός.
 • Αρχικά, αναφέρεται η ιστορία της απευθείας εύρεσης του αθροίσματος των 100 πρώτων θετικών ακεραίων αριθμών από τον Gauss όταν ήταν ακόμη μαθητής δημοτικού . 

 • Σε ηλικία 11 ετών φαίνεται η εμπλοκή του μη ευκλείδειες γεωμετρίες και τον προσδιορισμό της ημερομηνίας του Πάσχα.

 • Στα 22 του χρόνια με τη διδακτορική του διατριβή για το θεμελιώδες θεώρημα της Άλγεβρας, διόρθωσε τις μέχρι τότε απόψεις των Euler και Lagrange.  
Δείτε το άρθρο και στο :  ο πρίγκιπας των μαθηματικών

Επιμέλεια  Άρθρου  :  Αγγελική Στρατή - M.Sc. Μαθηματικός

3 σχόλια:

 1. Νίκος Π. – Love dreamer21 Ιουνίου 2013 - 6:22 μ.μ.

  Σε ευχαριστώ πολύ για το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο που μας παρουσίασες, κ. Αγγελική!! Η Ρεβέκα το γνωρίζει πως κάποια μέρα θα ασχοληθώ εκτεταμένα με την Θεωρία Αριθμών και πέρα από την πολύτιμη βοήθεια που θα μου προσφέρει, είναι πολύ σημαντικό για τον καθένα που ασχολείται με τα Μαθηματικά, να γνωρίζει τη ζωή του πολύ μεγάλου αυτού Μαθηματικού!!! :) :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αγγελική Στρατή - M.Sc. Μαθηματικός25 Ιουνίου 2013 - 2:33 π.μ.

  Εγώ σ' ευχαριστώ Νίκο για τη συνεχή συμμετοχή σου στο blog. Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό εκτός από τα ίδια τα Μαθηματικά να δίνουμε σημασία και στις προσωπικότητες που ασχολήθηκαν με αυτά και να μαθαίνουμε γι' αυτούς και τη ζωή τους!!! Το συγκεκριμένο βιβλίο με εντυπωσίασε και θέλησα να το μοιραστώ με τους αναγνώστες του blog ... στο σημείο αυτό θέλω πολύ να ευχαριστήσω τη Ρεβέκα για τη βοήθειά της γιατί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων εγώ δεν ήταν δυνατόν να το αναρτήσω.

  Υ.Γ. Νίκο θα προτιμούσα να μιλάμε στον ενικό αν δεν σε πειράζει κι εσένα !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Νίκος Π. – Love dreamer25 Ιουνίου 2013 - 3:09 π.μ.

  Βεβαίως Αγγελική και με μεγάλη μου χαρά!!! :)
  Συμφωνώ απόλυτα με όσα μου είπες. Καλή και δυνατή συνέχεια σου εύχομαι στην αρθρογραφία σου και σε ό,τι άλλο ασχολείσαι!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή