Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2013

Τα Χρώματα των Μαθηματικών ...

Για τους περισσότερους ανθρώπους τα μαθηματικά φαίνονται αφηρημένα, μυστηριώδη, περίπλοκα, απρόσιτα. Αλλά τα μαθηματικά δεν είναι παρά μια διαφορετική γλώσσα για να εκφράσουμε τον κόσμο.
Τα Μαθηματικά μπορεί να είναι αισθησιακά ... τα Μαθηματικά μπορεί να δοκιμάζουν, μυρίζουν, δημιουργούν ήχο και χρώματα . Κάποιος μπορεί να τα αγγίξει και να αγγιχτεί από αυτά ...


Αυτά είναι τα λόγια από το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ «Colors of Math». Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ φτιαγμένο στη Μόσχα, το οποίο σκηνοθέτησε η Ρωσίδα Μαθηματικός Ekaterina Eremenko.

Τα χρώματα των Μαθηματικών έκαναν πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Μόσχα, τον περασμένο Ιούνιο καθώς επίσης είναι στη λίστα για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Άμστερνταμ. 

Σύμφωνα με την αρθρογράφο για την Τέχνη και την Επιστήμη, Annette Heist : «είναι ενδεχομένως η καλύτερη Μαθηματική ταινία που έχουμε δει ποτέ».

Παρά το γεγονός ότι αναφέρεται στα Μαθηματικά, όπως και αρκετές άλλες ταινίες στο παρελθόν, αυτή δεν αποτελεί κάτι συνηθισμένο, αν και εμφανίζονται σε αυτό έξι από τους κορυφαίους μαθηματικούς της εποχής : o Cédric Villani, o Aaditya V. Rangan, o Jean-Michel Bismut, o Günter Ziegler, o Maxim Kontsevich και ο Anatoly Fomenko.

Όσοι το έχουν παρακολουθήσει εντυπωσιάστηκαν και μίλησαν μάλιστα για την καλύτερη μαθηματική ταινία που έχουν δει. Ίσως ο βασικός λόγος για αυτή την επιτυχία να είναι ο διαφορετικός τρόπος προσέγγισης της επιστήμης και των Μαθηματικών από τη δημιουργό του, η οποία είπε : «Τα μαθηματικά δεν είναι τίποτε παραπάνω από μια γλώσσα έκφρασης του κόσμου μας» και συνέχισε λέγοντας «σε αυτό το ντοκιμαντέρ η ομορφιά τους, οι ήχοι, τα χρώματα, οι γεύσεις και η υφή τους αποκαλύπτονται μέσα από την οπτική μερικών ιδιοφυών ανθρώπων.
Συνοπτικά, θα λέγαμε ότι παρουσιάζουν την επιστήμη τους μέσα από τις ανθρώπινες αισθήσεις».


Μερικά πράγματα μπορούμε να άλλωστε να τα αντιληφθούμε και από το τρέιλερ της ταινίας, στο οποίο ο Γάλλος μαθηματικός Cedric Villani (βραβευμένος με το Fields Medal, 2010) εμφανίζεται, για παράδειγμα, στην ταινία και ως γευσιγνώστης για να συγκρίνει τα μαθηματικά με την μαγειρική. Ενώ ο συνάδελφός του Jean-Michel Bismut αναλύει την κίνηση Brown καθώς παρακολουθεί τα ζευγάρια ενός μαθήματος χορού.

Η Ekaterina Eremenko επισήμανε πως «η ιδέα για τη δημιουργία αυτού του φιλμ ήταν να μπορούν οι θεατές να προσεγγίσουν αυτούς τους ανθρώπους, όχι αναγκαστικά για να τους καταλάβουν αλλά για να αισθανθούν το πάθος και την τρέλα τους με την επιστήμη».Φυσικά ρόλο στην επιτυχία αυτής της ταινίας έπαιξαν και ακόμη δύο άνθρωποι, ο βραβευμένος κινηματογραφιστής Pavel Kostomarov και ο Γερμανός συνθέτης Mike Schroeder, ο οποίος φρόντισε για την εξαιρετική μουσική της ταινίας.

Πάρτε μια γεύση από τα Χρώματα των Μαθηματικών μέσω του τρέιλερ και αν κάποια στιγμή κυκλοφορήσει και εκτός των συνόρων του τόπου «καταγωγής» και διεξαγωγής της, τότε ίσως έχουμε την ευκαιρία να την απολαύσουμε κι εμείς   ...

http://youtu.be/O8UNZiL7Gag
Μπορείτε να δείτε την παρουσίαση και στο τα χρώματα των Μαθηματικών
Πηγή έμπνευσης αλλά και άντλησης υλικού :  www.sciencefriday.com, thalesandfriends.org.
 
Πηγή εικόνας πριν την τροποποίηση :  www.mima.museum

Επιμέλεια – Παρουσίαση  :  Ρεβέκα Θεοδωροπούλου - M.Sc. Μαθηματικός

2 σχόλια:

 1. Αν και δεν τρελαίνομαι για τα μαθηματικά πάντα θαύμαζα τους ανθρώπους που τα αγαπούσαν. Αν μη τι άλλο το φιλμ φαίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρον και σε ευχαριστούμε πολύ που το έκανες γνωστό για να πάρουμε και εμείς μία ιδέα.
  Καλό απόγευμα σου εύχομαι να έχεις! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ακόμη και για τους ανθρώπους που δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με τα Μαθηματικά, υπάρχει τρόπος να τα κατανοήσουν και, γιατί όχι, να τα συμπαθήσουν κιόλας !!!

  Τα Μαθηματικά δεν είναι μόνο ξεροί αριθμοί και πράξεις και θεωρήματα αλλά, είναι ένα με μας και με την καθημερινότητά μας ... αυτό προσπαθεί να μας δώσει να καταλάβουμε αυτό το ντοκιμαντέρ και μακάρι να κυκλοφορήσει γρήγορα για να μπορέσουμε όλοι να το απολαύσουμε !!!

  Ελπίζω να υπάρξουν κι άλλα θέματα στο μέλλον που θα σου τραβήξουν τη προσοχή ... καλή συνέχεια :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή