Σάββατο, 6 Ιουλίου 2013

Ποια πλευρά του Θεού βλέπουν οι Μαθηματικοί;

Απόσπασμα από τη συνέντευξη του μαθηματικού Δημήτρη Χριστοδούλου στην εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ", στο Θανάση Λάλα ... λίγα χρόνια πριν.
 • Όταν κάποιος σαν εσάς βρεθεί μπροστά στην ανακάλυψη αυτών των μεγάλων λύσεων, αποκτά άλλη αντίληψη για τον Θεό;
«Εμείς οι μαθηματικοί μπορούμε να δούμε μόνο μία άποψη του Θεού, αυτή μέσω των μαθηματικών. Ίσως οι φιλόσοφοι να βλέπουν και τις δύο πλευρές του Θεού, αλλά δεν τις βλέπουν τόσο καλά όσο βλέπουμε εμείς τη μία. Εμείς βλέπουμε καλύτερα τη μία και οι ποιητές πολύ καλά την άλλη. Οι φιλόσοφοι υποτίθεται ότι τις βλέπουν και τις δύο, αλλά μάλλον πιο αμυδρά».
 • Μπορείτε να μου πείτε ποια πλευρά του Θεού βλέπετε εσείς;
«Για μένα ο Θεός είναι ο μουσικοσυνθέτης του Σύμπαντος ...  Αυτή η μεγάλη συμφωνία αποτελεί έκφραση μιας τέλειας αρμονίας. Σας είπα όμως ότι μπορώ να διαβάσω και τον Όμηρο και να αρχίσω να κλαίω ­ τέτοια συγκίνηση με πιάνει από τη θέα της άλλης πλευράς του Θεού. Η μία όψη του Θεού κατοικεί στην αρχαία τραγωδία, στον Σαίξπηρ. Όχι ότι έχω κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο για να καταλάβω αυτό που λέω διαβάζοντας Ευριπίδη ή Σαίξπηρ· απλώς το εισπράττω όπως όλοι οι άλλοι κοινοί άνθρωποι. Αποφεύγω βέβαια σε μεγάλες δόσης αυτή την πλευρά του Θεού, γιατί όπως σας είπα με βγάζει από τον δρόμο μου... Τα μαθηματικά είναι η ζωή μου, εκεί όπου έχω ταλέντο, και προσπαθώ να συναντιέμαι με αυτή την πλευρά του Θεού. Μέσω των μαθηματικών, όπου έχω κάποια ιδιαιτερότητα σε σχέση με τον μέσο άνθρωπο, αυτό που μπορώ να κάνω είναι προσεγγίζω αυτή την αρμονία που αντιπροσωπεύει την ύπαρξη του Θεού».
 • Η στιγμή που συλλαμβάνετε τη λύση ενός προβλήματος είναι μια στιγμή επικοινωνίας με τον Θεό;
«Οπωσδήποτε, διότι είναι ασφαλώς μια ενόραση. Θυμάμαι πολλές τέτοιες στιγμές. Μια τέτοια στιγμή συνάντησής μου με τον Θεό είναι όταν ανακάλυψα "το αναλλοίωτο στο άπειρο"! Σκέφτηκα πώς είναι δυνατόν κάτι τόσο αφηρημένο, κάτι το οποίο ανήκει εντελώς στον κόσμο των ιδεών, να είναι άμεσα συνδεδεμένο με κάτι που είναι μπροστά στα μάτια μου; Αυτές όμως οι ανακαλύψεις μπροστά στις ανακαλύψεις των μεγάλων δεν είναι τίποτε».
 • Άρα ο Νεύτωνας και ο Αρχιμήδης είχαν συνεχή επικοινωνία με τον Θεό, έτσι;
«Οπωσδήποτε. Εγώ νομίζω ότι υπάρχει μόνο η θεία χάρις, η οποία σου αποκαλύπτει κάτι. Κανείς δεν ανακάλυψε κάτι που να μην υπήρχε. Φευγαλέα ίσως βλέπεις περισσότερα πράγματα. Στην προσπάθεια όμως να τα κάνεις συγκεκριμένα, πολλά σου ξεφεύγουν και μένεις τελικά με λιγότερα».

Πηγή : Διασκεδαστικά Μαθηματικά

Επιμέλεια - Παρουσίαση :  Ρεβέκα Θεοδωροπούλου – M.Sc. Μαθηματικός

2 σχόλια:

 1. Το συγκεκριμένο απόσπασμα με συγκίνησε πολύ και είμαι σίγουρη πως ένας τουλάχιστον ακόμη θα αισθανθεί το ίδιο με μένα όταν το διαβάσει ... Νίκο, καλέ μου φίλε, αφιερωμένο σε σένα γιατί ξέρω ότι μπορείς να δεις και τις δύο πλευρές !!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Νίκος Π. – Love dreamer21 Ιουλίου 2013 - 4:52 μ.μ.

  Σε ευχαριστώ πολύ αγαπημένη μου φίλη Ρεβέκα για την αφιέρωση, ήταν πολύ όμορφη εκ μέρους σου!!! :) :)

  Με τα Μαθηματικά ασχολούμαι πολλά χρόνια και θαυμάζω το μαθηματικό μεγαλείο της γνώσης του Θεού μέσα από την έρευνά μου, εντυπωσιαζόμενος πάντα από την αρμονία των μαθηματικων σχέσεων που εξάγει κάθε φορά μπροστά μου. Μαθηματικός δεν είμαι αλλά νιώθω σαν ένας γοητευμένος μελετητής και μαθητής μπροστά του. Με τα μαθηματικά επικοινωνώ με το Θεό, κάθε στιγμή μιας μαθηματικής μου σύλληψης είναι και μια προβολή της ικανοποίησης και της ευχαριστίας μου στον Θεό, είναι και μια στιγμή προσευχής.

  Η Ποίηση έχει μια άλλη πλευρά του Θεού, την συναισθηματική, αυτή που παίρνεις και δίνεις μηνύματα γύρω από την αγάπη, την αλήθεια και νιώθεις τη μούσα σου να σε οδηγεί, σαν ουράνιο, θείο δώρο. Εδώ δίνεις τη ψυχή σου και νιώθεις το δάκρυ αλλά και το χαμόγελο, τον πόνο αλλά και την ελπίδα να γίνονται μέσα σου πολύχρωμες εικόνες ζωής με πολλά όμορφα συναισθήματα!

  Έχω νιώσει πολύ και τις δύο αυτές πλευρές του Θεού που αναφέρει ο μαθηματικός Δ. Χριστοδούλου στο άρθρο σου Ρεβέκα και είναι τόσο όμορφος αυτός ο συνδυασμός να τον βιώνει κανείς!!
  Είναι πολύ όμορφο το άρθρο σου Ρεβέκα μου, σε ευχαριστώ πολύ και πάλι, να είσαι πάντα καλά και σου εύχομαι ό,τι καλύτερο στις μαθηματικές σου δημιουργίες!!! :) :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή