Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2013

Τι έχετε ακούσει για το Grid Computing ?

Το Grid Computing είναι ένα υπολογιστικό πλέγμα, το οποίο χρησιμοποιεί τους πόρους από πολλούς υπολογιστές σε ένα δίκτυο και πάνω σε ένα μοναδικό πρόβλημα την ίδια στιγμή, συνήθως σε ένα επιστημονικό ή τεχνικό πρόβλημα που απαιτείται ένας μεγάλος αριθμός επεξεργαστικής ισχύος ή πρόσβαση σε μεγάλες ποσότητες δεδομένων.
Η επικοινωνία αυτών των υπολογιστών επιτυγχάνεται με πολλούς τρόπους, κάποιοι από αυτούς είναι το
internet, τοπικά δίκτυα (LAN), δίκτυα ευρείας περιοχής (WAN) κτλ.


Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιου πλέγματος υπολογιστών είναι το seti@home (Search for Extraterrestrial Intelligence, Έρευνα για Εξωγήινη Νοημοσύνη), στο οποίο χιλιάδες άνθρωποι μοιράζονται την αχρησιμοποίητη ισχύ του επεξεργαστή του υπολογιστή τους, στη μεγάλη έρευνα για τα σημάδια της «λογικής» από τα σήματα του διαστήματος.

Το Grid computing απαιτεί τη χρήση του λογισμικού, το οποίο μπορεί να διαιρέσει τα κομμάτια ενός προγράμματος σε άλλα μικρότερα υποπρογράμματα ώστε να γίνει επεξεργασία αυτών από αρκετές χιλιάδες υπολογιστές. Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι περιορισμοί σ’ αυτό, για παράδειγμα σε πόσα κομμάτια μπορεί να διαιρεθεί ένα πρόγραμμα αλλά και αν είναι έτσι φτιαγμένο ώστε να μπορεί να επιλυθεί εάν το σπάσουμε σε πολλά επιμέρους κομμάτια.

To Grid computing φαίνεται να είναι μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία για τους παρακάτω λόγους :  
  • την ικανότητά του να κάνει πιο αποδοτική τη χρήση ενός συγκεκριμένου ποσού των πόρων του υπολογιστή

  • για να λυθούν τα προβλήματα που δεν μπορούν να προσεγγιστούν χωρίς μια τεράστια υπολογιστική ισχύ.

  • μπορεί να γίνει συνεργασία μεταξύ των υπολογιστών ενός grid computing και όχι να κατευθύνονται από έναν μόνο υπολογιστή.

Αυτοί άλλωστε είναι και βασικοί λόγοι που χρησιμοποιείται από εταιρίες, επαγγελματικές ομάδες, πανεπιστήμια κτλ. Η τεχνολογία αυτή έχει εφαρμοστεί σε υπολογιστικές επιστημονικές εφαρμογές, μαθηματικών και ακαδημαϊκών προβλημάτων μέσω υπολογιστών εθελοντών, και χρησιμοποιείται σε εμπορικές επιχειρήσεις για πολλές διαφορετικές εφαρμογές όπως την ανακάλυψη φαρμάκων, διάφορες οικονομικές προβλέψεις, σεισμική ανάλυση, και back office επεξεργασίας δεδομένων για την υποστήριξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και των υπηρεσιών Web.

→  Προσπάθησα παραπάνω να σας δώσω μια μικρή περιγραφή για το grid computing, τι είναι, που και πως χρησιμοποιείται και ποια είναι τα οφέλη του. Αξίζει όμως να μάθουμε και λίγα πράγματα για την προέλευση και την εξέλιξή του.

Ο όρος grid computing ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ως μια μεταφορά της επεξεργαστικής ισχύς του υπολογιστή, όπως ένα ηλεκτρικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Η μεταφορά αυτή μέσω των υπολογιστών έγινε γρήγορα προσβάσιμη, όταν ο Ian Foster και ο Carl Kesselman δημοσίευσαν την δημιουργική εργασία τους, «The Grid : Blueprint για μια νέα υπολογιστική υποδομή» (2004).

Οι «CPU-σάρωσης» διαδόθηκαν από το 1997 μέσω του distributed.net και αργότερα το 1999 από τον seti@home. Έτσι άρχισε να αξιοποιείται η δύναμη των δικτυωμένων υπολογιστών σε όλο τον κόσμο, με σκοπό την επίλυση διάφορων ερευνητικών προβλημάτων.

Οι ιδέες του grid computing έγιναν περισσότερο γνωστές και διαδόθηκαν από τους Ian Foster και Carl Kesselman, καθώς και από τον Steve Tuecke, ο οποίος θεωρείται ο πατέρας του grid computing.

Η ομαδική τους προσπάθεια οδήγησε στη δημιουργία του Globus Toolkit, το οποίο περιλαμβάνει όχι μόνο τη διαχείριση υπολογισμού, αλλά και τη διαχείριση αποθήκευσης, παροχή ασφάλειας, τα δεδομένα κίνησης, την παρακολούθηση και ένα σύνολο εργαλείων για την ανάπτυξη πρόσθετων υπηρεσιών που βασίζονται στην ίδια υποδομή και τους ίδιους μηχανισμούς κοινοποίησης, υπηρεσίες ενεργοποίησης καθώς επίσης συγκέντρωση πληροφοριών.

Ενώ το Globus Toolkit παραμένει το κατεξοχήν πρότυπο για τη δημιουργία λύσεων δικτύου, μια σειρά από άλλα εργαλεία έχουν κατασκευαστεί και μας παρουσιάζουν ένα υποσύνολο των υπηρεσιών που απαιτούνται για τη δημιουργία μιας επιχείρησης ή ενός παγκόσμιου δικτύου.

Τέτοια περίπτωση ήταν το cloud computing, το οποίο έκανε την εμφάνισή του 2007. Εννοιολογικά είναι παρόμοιο με τον κανονικό ορισμό που έδωσε ο Ian Foster για το υπολογιστικό πλέγμα.

→  Ομολογώ πως η αναφορά μου στο grid computing είναι μόνο μια σύντομη παρουσίαση και μια περίληψη θα έλεγα όλων αυτών που αποκόμισα διαβάζοντας κι εγώ γι’ αυτό … μου αρέσει να μαθαίνω καινούργια πράγματα και πολύ περισσότερο με ευχαριστεί να μοιράζομαι αυτά που μαθαίνω.

Θα σας δώσω μερικές από τις πηγές μου για να βρείτε περισσότερες πληροφορίες και να μάθετε γι’ αυτό το ενδιαφέρον θέμα …

https://en.wikipedia.org/wiki/Grid_computing
http://www.howstuffworks.com/grid-computing.htm
http://searchdatacenter.techtarget.com/definition/grid-computing.

Αν έχετε όρεξη για διάβασμα, δείτε σχετικά βιβλία που κυκλοφορούν … http://www.papasotiriou.gr/search?q=grid%20computing 

ή δείτε ένα βίντεο για περισσότερες λεπτομέρειες … http://www.youtube.com/watch?v=LZDSLzU9pZ4.

Διαβάστε και κατεβάστε το άρθρο από το :  Grid computing

Επιμέλεια - Παρουσίαση :  Ρεβέκα Θεοδωροπούλου - M.Sc. Μαθηματικός

2 σχόλια:

  1. Νίκος Π. – Love dreamer12 Ιουλίου 2013 - 7:18 μ.μ.

    Το Grid Computing ίσως χρησιμοποιείται και για την εύρεση πολύ μεγάλων πρώτων αριθμών Ρεβέκα, αυτό μου ήρθε στο μυαλό μόλις διάβασα το ενδιαφέρον άρθρο σου. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή