Τρίτη, 13 Αυγούστου 2013

Μαθηματικά και Συμμετρία παντού ...

Marcus du Sautoy
Τί είναι αυτό που κάνει τους ιούς τόσο λοιμογόνους; Γιατί απολαμβάνουμε τη μουσική; Γιατί το παλάτι της Αλχάμπρα είναι τόσο όμορφο; Η απάντηση είναι μία: Μαθηματικά!

Μια πολύ ενδιαφέρουσα και συγκινητική ιστορία διηγήθηκε ο Marcus du Sautoy : «Όταν ήμουν 13, πήγαν στη σειρά Χριστουγεννιάτικων διαλέξεων του Royal Institution, από τον Christopher Zeeman. Ήμουν ενθουσιασμένος όταν είδα ότι ένα από τους καλύτερους μαθηματικούς του κόσμου προσπαθούσε να επικοινωνήσει σε παιδιά τον ενθουσιασμό των μαθηματικών. 
Σκέφτηκα Θα ήθελα πολύ είμαι αυτός όταν μεγαλώσω. Όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να δώσω Χριστουγεννιάτικες διαλέξεις κι εγώ το 2006, ήταν ο καλύτερος τρόπος να ξεπληρώσω την έμπνευση που μου είχε δοθεί πριν χρόνια. 
Στην τελευταία διάλεξη, είπα στο κοινό ότι καθόμουν στη θέση τους το 1978, και το ότι παρακολούθησα αυτές τις διαλέξεις με ενέπνευσε να γίνω μαθηματικός. Ελπίζω ότι μια μέρα κάποιος από εσάς θα βρίσκεται εδώ που βρίσκομαι και θα λέει το ίδιο πράγμα». 

Ήταν μία εξαιρετικά συναισθηματική στιγμή – κάποιοι από την ομάδα παραγωγής δάκρυσαν.

«Μου αρέσει να καταστρέφω το στερεότυπο του μαθηματικού: ένας κοινωνικός ερημίτης κρυμμένος πίσω από μία γενειάδα. Δεν έχω ούτε γένια, ούτε γυαλιά και μου αρέσει να βγαίνω εκεί έξω και να δείχνω στον κόσμο ότι οι μαθηματικοί δεν είναι περίεργοι», είπε ο Marcus du Sautoy στην συνέντευξη που έδωσε.

Ο Marcus ξεκάθαρα απολαμβάνει το ότι είναι καθηγητής της κατανόησης της επιστήμης από το κοινό στο Oxford University του Ηνωμένου Βασιλείου. 

«Είναι μία εργασία με μεγάλη ποικιλία – κάνω τηλεόραση, δίνω ραδιοφωνικές συνεντεύξεις, διαλέξεις – κι αυτό είναι που την κάνει τόσο συναρπαστική. Ένα άλλο πράγμα που απολαμβάνω είναι ότι εργάζομαι σε μία ομάδα, γιατί τα μαθηματικά μπορούν να είναι μία πολύ μοναχική αναζήτηση: περνάς πολύ χρόνο μόνος σου, στο γραφείο σου μέσα στον δικό σου, μικρό, μαθηματικό κόσμο».

  • Όμως το να γίνει μαθηματικός δεν είναι μία περίεργη επαγγελματική επιλογή; Σε τελική ανάλυση, τα μαθηματικά δεν θεωρούνται πάντα επιστήμη.
«Υπάρχουν σίγουρα πολλές διαφορές ανάμεσα στα μαθηματικά και στις άλλες επιστήμες,» συμφωνεί ο Marcus. «Στα Μαθηματικά, μπορείς να αποδείξεις κάτι με 100% βεβαιότητα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδειξαν ότι υπάρχουν απείρως πολλοί πρώτοι αριθμοί, κι αυτό συνεχίζει να ισχύει σήμερα όπως και πριν 2000 χρόνια. Προσωπικά, έχω ανακαλύψει νέα συμμετρικά αντικείμενα που γνωρίζω ότι δεν πρόκειται να ανατραπούν από μελλοντικές ανακαλύψεις. Έτσι τα μαθηματικά σου προσφέρουν λίγη αθανασία».

Αναφέρθηκε επίσης στο εξής : «Όσο μιλάμε, όλοι είμαστε ενθουσιασμένοι για την ανακοίνωση πιθανής απόδειξης για το μποζόνιο Higgs στο CERN, αλλά το μποζόνιο του Higgs δεν θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί χωρίς τα μαθηματικά. Τα Μαθηματικά είναι η γλώσσα της επιστήμης, έτσι κατά κάποιον τρόπο το να έχεις ένα μαθηματικό για καθηγητή της κατανόησης της επιστήμης από το κοινό είναι ό,τι καλύτερο σε όλους τους δυνατούς κόσμους.» Ύστερα προσθέτει, «αλλά τί άλλο θα έλεγα εγώ, σωστά;»

Χωρίς μεγάλη έκπληξη προφανώς, η συμμετρία είναι το επίκεντρο της έρευνας του Marcus du Sautoy. «Βασικά, προσπαθώ να καταλάβω τί συμμετρικά στοιχεία υπάρχουν στα μαθηματικά και στη φύση – όχι απλά στις τρεις διαστάσεις αλλά και σε υψηλότερες διαστάσεις. Η συμμετρία είναι απίστευτα σημαντική για όλες τις επιστήμες».

«Η συμμετρία είναι σημαντική και στη σύγχρονη τεχνολογία, επίσης. Για παράδειγμα, το κινητό σου τηλέφωνο αλλάζει τη φωνή σου σε μία σειρά από 0 και 1 που μετά διανέμονται σε όλο τον κόσμο». Και συνεχίζει : «Με τη βοήθεια της συμμετρίας κωδικοποιούμε τη φωνή πριν σταλεί. Κάθε αλλοίωση καταστρέφει αυτή τη συμμετρία, αλλά χρησιμοποιώντας συμμετρία στο άλλο τηλέφωνο, μπορείς να σώσεις το αρχικό μήνυμα».

Απόσπασμα από τη συνέντευξη του Marcus du Sautoy, στην Eleanor Hayes και στο περιοδικό Science in School.
Μετάφραση : Ευγενία Κυπριώτη

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου