Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2013

Προβλήματα Όρασης


 1. Ορισμός και μορφές προβλημάτων όρασης

Τα προβλήματα όρασης αποτελούν μια κατάσταση που κινείται ανάμεσα σε δυο διαμετρικά αντίθετες καταστάσεις, όπως η κανονική όραση από την μια και η απόλυτη οπτική δυσκολία, η τύφλωση, από την άλλη.

Τα άτομα με προβλήματα όρασης ταξινομούνται με βάση : • Το βαθμό της οπτικής οξύτητας ή καθαρότητας της όραση, το πλάτος και τη στενότητα του οπτικού τους πεδίου.
 • Τη χρήση της όρασης που γίνεται για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οπτική οξύτητα ή καθαρότητα της όρασης είναι η ικανότητα του ματιού (η φυσιολογική ή η μετά την καλύτερη δυνατή διόρθωση του ματιού με γυαλιά) να διακρίνει καθαρά δύο αντικειμενικά σημεία ξεχωριστά.

Οπτικό πεδίο είναι η περιοχή του έξω κόσμου, την οποία αντιλαμβάνεται κανείς με μάτι που παραμένει ακίνητο, ενώ αντίθετα το βλεμματικό πεδίο είναι η περιοχή που περιέχεται μεταξύ των αξόνων της όρασης, την οποία αντιλαμβάνεται κανείς με κεφάλι μεν ακίνητο αλλά με τις μέγιστες δυνατές βλεμματικές κινήσεις του ματιού.
Τα άτομα με προβλήματα όρασης διακρίνονται σε δύο κατηγορίες, στα τυφλά και τα αμβλύωπα.
 • Τυφλά είναι τα άτομα τα οποία, ύστερα από την καλύτερη δυνατή διορθωτική παρέμβαση αδυνατούν να διαβάσουν έντυπα με συμβατική γραφή, μπορούν όμως να μάθουν να διαβάζουν και να γράφουν και να εκπαιδεύουν με το ανάγλυφο σύστημα γραφής Braille. 
 • Αμβλύωπα ή μερικώς βλέποντα είναι τα άτομα τα οποία ύστερα από την καλύτερη ιατρική διορθωτική παρέμβαση, αν και έχουν σοβαρή βλάβη στην όραση μπορούν όμως να μάθουν να διαβάζουν κοινά έντυπα με μεγεθυμένα τυπογραφικά στοιχεία ή και με τη βοήθεια μεγεθυντικών οργάνων και συσκευών καθώς και να γράφουν με τη συμβατική γραφή.
  2. Παράγοντες Κινδύνου

Τα  προβλήματα όρασης μπορούν να ταξινομηθούν σε : Γενετικά, Προγεννητικά, Περιγεννητικά  και Μεταγεννητικά.
 • Γενετικά : Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα διάφορα οικογενειακά εκφυλιστικά φαινόμενα όπως στον χοριοειδή, στην ίριδα και στον αμφιβληστροειδή  , σε διαθλαστικές ανωμαλίες , στην καταστροφή ή βλάβη του οπτικού νεύρου.
 • Προγεννητικά : Σ ΄ αυτά περιλαμβάνονται μολυσματικές ασθένειες της μητέρας κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης , όπως π.χ. η ερυθρά κατά τους πρώτους τρεις μήνες , αφροδίσια νοσήματα , δηλητηριάσεις ,κακώσεις του εμβρύου  κατά την ενδομήτρια ζωή .
 • Περιγεννητικά : Στην κατηγορία αυτή υπάγονται οι τραυματισμοί του κρανίου κατά του τοκετού , η ανοξαιμία κ.α. .
 • Μεταγεννητικά : Στα αίτια αυτά περιλαμβάνονται  μολυσματικές ασθένειες κατά την παιδική ηλικία , αφροδίσια νοσήματα , διάφορες οφθαλμολογικές παθήσεις , τραυματισμοί των οφθαλμών ,δηλητηριάσεις ,διαταραχές του μεταβολισμού , κακοήθεις όγκοι στον ιστό του οπτικού οργάνου. 

  3. Μέριμνα από την Κοινωνία
 • Επίδομα Τυφλότητας ... Σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς στην Ελλάδα οι τυφλοί και όσοι έχουν οπτική οξύτητα κάτω του ενός εικοστού  και στους δύο οφθαλμούς και μη ιάσιμη πάθηση δικαιούνται επίδομα τυφλότητας από την Κοινωνική Πρόνοια Βήματα διεκδίκησης του επιδόματος τυφλότητας.
 • Η καθιέρωση της γραφής Braille στην Ελλάδα ... Το 1958 το υπουργείο Παιδείας καθιέρωσε το εξάστιγμο αλφάβητο Braille ως το επίσημο αλφάβητο για την εκπαίδευση των Ελλήνων τυφλών.
 • Ομιλούντα βιβλία και άτομα με προβλήματα όρασης ... Τα ομιλούντα βιβλία αποτελούν για τα άτομα με προβλήματα όρασης τον ευκολότερο τρόπο πρόσβασης στο περιεχόμενο των βιβλίων. Είναι εύκολα στη χρήση τους, δεν απαιτούν ειδικό εξοπλισμό, ή ηλεκτρονικό υπολογιστή, και μπορούν να καλύψουν μεγάλο φάσμα της εκδοτικής δραστηριότητας από πανεπιστημιακά συγγράμματα έως τεχνικά εγχειρίδια και παιδικά βιβλία.
Η Δανειστική Βιβλιοθήκη Ομιλούντων Βιβλίων, περιλαμβάνει περισσότερους από 3000 τίτλους Βιβλίων και είναι προσπελάσιμη μέσω διαδικτύου.
 • Εθελοντές (Κοινωνική Υπηρεσία)
Επίσκεψη στο σπίτι : Επίσκεψη κατ' οίκον για συντροφιά σε μοναχικά τυφλά άτομα, για ανάγνωση βιβλίων στον ελεύθερο χρόνο, για διάβασμα λογαριασμών και γραμμάτων, για συνοδεία σε ψώνια, περιπάτους κλπ.

Βοήθεια στη μετακίνηση - συνοδεία : Έργο του συνοδού είναι η βοήθεια στη μετακίνηση των ατόμων με προβλήματα όρασης στην πόλη και σε διάφορες υπηρεσίες (νοσοκομεία, ιατρικές επισκέψεις, πανεπιστημιακές σχολές)

Πρόγραμμα τηλεφωνικής επικοινωνίας : Στο πρόγραμμα αυτό ο εθελοντής έρχεται σε τηλεφωνική επαφή με μοναχικά τυφλά άτομα, ενημερώνεται για την κατάσταση και τις τυχόν ανάγκες τους με σκοπό την ικανοποίηση αυτών από την Κοινωνική Υπηρεσία

Συνοδεία στο πρόγραμμα "Πάμε θέατρο;" : Ο εθελοντής αναλαμβάνει τη συνοδεία ατόμων με προβλήματα όρασης σε θεατρικές παραστάσεις.

Συνοδεία σε εκδηλώσεις και εκδρομές : Ο εθελοντής αναλαμβάνει τη συνοδεία ατόμων με προβλήματα όρασης σε εκδηλώσεις ποικίλων θεμάτων καθώς και σε μονοήμερες - διήμερες εκδρομές που διοργανώνει ο Φάρος σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, μουσεία και εκθέσεις.

Δείτε και κατεβάστε την παρουσίαση από προβλήματα όρασης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου