Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2013

Ο βασιλιάς των πρώτων αριθμών ...

Μερικοί πρώτοι αριθμοί
Το βράδυ της 25ης του περασμένου Ιανουαρίου, στις 23:30:26 στο Ορλάντο της Φλόριντα έγινε μια ανακάλυψη που ξάφνιασε ευχάριστα την επιστημονική κοινότητα και ιδιαιτέρως τους μαθηματικούς.

Ο Αμερικανός μαθηματικός Curtis Cooper, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κεντρικού Μιζούρι, εντόπισε τον βασιλιά των πρώτων αριθμών, τον μεγαλύτερο πρώτο αριθμό που έχει γίνει γνωστός μέχρι σήμερα, ο οποίος αποτελείται από 17.425.170 ψηφία.
Δεν είναι άλλος από τον αριθμό 2^57.885.161-1 που εντοπίστηκε από το πρόγραμμα GIMPS, ένα ισχυρό δίκτυο με 360.000 επεξεργαστές που υπολογίζει αποκλειστικά πρώτους αριθμούς.

Να θυμίσουμε ότι πρώτος αριθμός ορίζεται ένας φυσικός αριθμός μεγαλύτερος της μονάδας του οποίου οι μοναδικοί φυσικοί διαιρέτες είναι η μονάδα και ο εαυτός του.

Ο αριθμός που ανακάλυψε ο Cooper είναι ο 48ος πρώτος αριθμός, μέλος της οικογένειας των αριθμών με την ονομασία Πρώτοι Μερσέν και με τη μορφή 2n − 1, όπου ο p είναι πρώτος αριθμός. Πήραν το όνομά τους από τον Γάλλο μαθηματικό, μουσικό και μοναχό του 17ου αιώνα Μαρέν Μερσέν που διερεύνησε το συγκεκριμένο τύπο πρώτου αριθμού.

Για την επαλήθευση της ανακάλυψης, οι υπολογιστές του Πανεπιστημίου του Κεντρικού Μιζούρι … πήραν φωτιά αφού  λειτουργούσαν αδιάκοπα επί 39 ημέρες. Για να αποκλειστεί η περίπτωση σφάλματος ο νέος πρώτος αριθμός επαληθεύτηκε με τη χρήση διαφορετικών προγραμμάτων και Hardware.

O Curtis Cooper εκτός από τη χαρά της ανακάλυψής του έλαβε και το ποσό των 3000 δολαρίων ως ανταμοιβή της επιτυχημένης προσπάθειάς του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου