Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2013

Συμμετρία, Γεωμετρία … Χορός ;

Ο χορός εμφανίζεται σε πολλές διαφορετικές μορφές. Οι επαγγελματίες χορευτές μπορούν να εργάζονται μόνοι τους ή σε μια ομάδα. Οι τραγουδιστές και οι μουσικοί χρησιμοποιούν συχνά ρουτίνες χορού, ως μέρος των παραστάσεων τους και οι άνθρωποι χορεύουν για να ασκηθούν ή για να διασκεδάσουν. Ίσως να έχετε παρακολουθήσει κάποια στιγμή μαθήματα χορού στο σχολείο ή στον ελεύθερο χρόνο σας.

Αυτό που δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν όλοι αυτοί που χορεύουν είναι ότι όλα τα είδη χορού, από το break-dancing μέχρι το μπαλέτο, χρησιμοποιούν τις ιδέες που βρέθηκαν στα μαθηματικά. Οι χορευτές πρέπει να κατανοήσουν τη συμμετρία και τη γεωμετρία, καθώς και να είναι σε θέση να υπολογίζουν εγκαίρως και τη μουσική. Οι χορογράφοι επίσης μπορούν να χρησιμοποιούν αυτές τις ιδέες για το σχεδιασμό των νέων χορογραφιών.

Σε μια περιστροφή
Σκεφτείτε μια χορεύτρια που περιστρέφεται γύρω. Για να μην χάσει τον έλεγχο και να μην ζαλιστεί, χρησιμοποιεί μια τεχνική που ονομάζεται «spotting». Καθώς οι χορευτές γυρίζουν το σώμα τους, κρατούν το κεφάλι τους σταθερό για όσο το δυνατόν περισσότερο και στη συνέχεια περιστρέφουν γρήγορα το λαιμό τους για να καλύψουν τη διαφορά με το σώμα τους. Προσπαθούν να κρατήσουν το κεφάλι τους κοιτάζοντας προς την ίδια κατεύθυνση μετά από κάθε περιστροφή, γιατί αυτό τους βοηθά να ισορροπήσουν και να αποφύγουν πιθανή ζάλη.

Γιατί δεν μπορεί ένας χορευτής μόνο να περιστρέφετε συνεχώς; Είναι εύκολο να κρατήσει μια περιστρεφόμενη μπάλα, επειδή η σφαίρα έχει έναν άπειρο ή απεριόριστο αριθμό περιστροφικών συμμετριών. Το ανθρώπινο σώμα δεν έχει περιστροφική συμμετρία, που σημαίνει ότι ο καθένας προσπαθεί να γυρνάει αμέσως, πριν χάσει την ισορροπία του και πέσει κάτω !!! 

Η δύναμη της συμμετρίας
Μπορεί το σώμα μας να μην έχει περιστροφική συμμετρία, αλλά έχουμε ένα άλλο είδος συμμετρίας που ονομάζεται συμμετρία κατόπτρου. Μπορεί κάπου να έχετε ακούσει αυτό που ονομάζεται γραμμή ή αντανάκλαση συμμετρίας . Φανταστείτε μια γραμμή που περνάει από την κορυφή του κεφαλιού σας στο έδαφος ανάμεσα στα πόδια σας . Η αριστερή πλευρά του σώματός σας μοιάζει με ένα είδωλο της δεξιάς πλευράς. Μπορεί να έχετε μερικές φακίδες στο λάθος μέρος, αλλά το αριστερό χέρι σας ταιριάζει με το δεξί χέρι σας, το αριστερό πόδι σας ταιριάζει το δεξί πόδι σας και ούτω καθεξής. Αυτή η νοητή γραμμή ονομάζεται γραμμή συμμετρίας.

Η συμμετρία είναι σημαντική, όμως έτσι είναι και η γεωμετρία. Οι χορευτές σχηματίζουν σχήματα με το σώμα τους και οι χορογράφοι σκέφτονται για το πώς να χρησιμοποιήσουν αυτές τις γραμμές και τις γωνίες για να κάνουν τις χορογραφίες πιο ενδιαφέρουσες.

Ο χορογράφος ονόματι Rudolf Laban, έχει δημιουργήσει ακόμη ένα σύστημα γραφής των κινήσεων που μπορεί να το χειριστεί σαν μια μαθηματική εξίσωση. 
Οι χορευτές χρησιμοποιούν τη συμμετρία και τη γεωμετρία για να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους και να τις κάνουν οπτικά περισσότερο ελκυστικές. Μας αρέσει μερικές φορές να ψάχνουμε συμμετρικά πράγματα επειδή οι εγκέφαλοί μας θέλουν να κυνηγούν για μοτίβα. Μας αρέσει τα κανονικά γεωμετρικά σχήματα για τον ίδιο λόγο και αυτά συχνά αποτελούν τη βάση για το χορό. Έτσι, όταν ένας χορευτής σηκώνει τα χέρια τους μαζί είναι σαν να βλέπουμε τα ίχνη από ένα τετράγωνο και καθώς αυτά κινούνται κάνουν χρήση των μαθηματικών για να δημιουργήσουν έναν καλύτερο χορό.

Δείτε και εδώ την παρουσίαση : συμμετρία, γεωμετρία ... χορός;
Πηγή : maths careers

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου