Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014

Βραβεία για την Τέχνη και τα Μαθηματικά


Τα τρία μεγάλα βραβεία από την μεγάλη εικαστική έκθεση με έργα που συνδυάζουν την αισθητική απόλαυση με τα Μαθηματικά, ανακοινώθηκαν χθες στην Βαλτιμόρη, όπου φιλοξενείται φέτος η ετήσια διοργάνωση για την μαθηματική επιστήμη, Joint Mathematics. Τα έργα που διακρίθηκαν επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 86 δημιουργίες μαθηματικών, αλλά και καλλιτεχνών που έχουν γοητευτεί από τις δυνατότητες και την κρυμμένη ομορφιά των μαθηματικών.

Στην κατηγορία "Καλύτερο έργο φωτογραφίας και ζωγραφικής" διακρίθηκε το «Enigmatic Plan of Inclusion» από τον δημιουργό του Conan ChadbourneΠρόκειται για συνθέσεις εξαιρετικής ομορφιάς στις οποίες αναγνωρίζεται η δυναμική συνύπαρξη στοιχείων από τις παραδοσιακές μορφές τέχνης με γραφικές αναπαραστάσεις, σχέδια, εικόνες, γεωμετρικά σχήματα και γενικότερα στοιχεία από την εικονοποιία της επιστήμης.

Το δεύτερο βραβείο της διοργάνωσης, στην κατηγορία της "Γλυπτικής ή άλλων μέσων", δόθηκε στο έργο «Three-Fold Development» και στον καλλιτέχνη Robert Fathauer, ο οποίος δηλώνει γοητευμένος από διάφορες όψεις του κόσμου μας, που περιλαμβάνουν τη συμμετρία, το χάος και το άπειρο. «Τα μαθηματικά μού επιτρέπουν να διερευνήσω τέτοιου είδους μοναδικά θέματα στα οποία συνυπάρχουν με συναρπαστικό τρόπο η ομορφιά με την πολυπλοκότητα», λέει ο δημιουργός. Στο βραβευμένο κεραμικό γλυπτό του, που παραπέμπει σε «μπουκέτο» από κοράλλια, συνδύασε στοιχεία από τα φράκταλ και τη γεωμετρία της φύσης, όπως την περιγράψει στα βιβλία του ο Benoit Mandelbrot.

Με "Εύφημο Μνεία" διακρίθηκε το έργο «Blue Torus» της Faye Goldman, η οποία ασχολείται με την τέχνη οριγκάμι από πολύ μικρή ηλικία. Το δικό της έργο, μια εντυπωσιακά ενορχηστρωμένη σύνθεση από επτάγωνα και πεντάγωνα, είναι φτιαγμένο από κορδέλα 2400 λωρίδων.
Η έκθεση The Mathematical Art Exhibition ξεκίνησε το 2008 με πρωτοβουλία της Αμερικάνικης Μαθηματικής Εταιρείας.

1 σχόλιο:

  1. Σε ευχαριστώ πολύ για το πολύ ωραίο άρθρο που ανάρτησες Ρεβέκα μου!! Είναι εξαιρετικά τα έργα που απέσπασαν τα μαθηματικά βραβεία ... και είναι ευλογημένοι όσοι αγαπάνε, ονειρεύονται και δημιουργούν μέσα από τα Μαθηματικά!!! :-) :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή