Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2015

Μαθηματικός χωρίς να το ξέρει !!!

Η ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ διοργάνωσε μια σειρά διαλέξεων και ομιλιών. Μαθηματικοί, φυσικοί, ιστορικοί τέχνης, εικαστικοί και συγγραφείς προσεγγίζουν, με απρόβλεπτο τρόπο, τους δεσμούς και τις ποικίλες σχέσεις που συνδέουν τα μαθηματικά και, γενικότερα, την επιστήμη με την τέχνη και την αφήγηση.
Πριν λίγο καιρό, ο συγγραφέας και μαθηματικός Τεύκρος Μιχαηλίδης μίλησε στο Μουσείο Ηρακλειδών για τη στενή σχέση της τέχνης του χαράκτη M.C.Escher με τα μαθηματικά.
Η διάλεξη είχε τίτλο: «M.C. Escher : μαθηματικός χωρίς να το ξέρει».


O M.C. Escher θεωρείται, δικαίως, ως ο χαράκτης που οι ιδέες και οι δημιουργίες του έχουν τη μεγαλύτερη συνάφεια με τα μαθηματικά. Ωστόσο, ο ίδιος επανειλημμένα είχε δηλώσει ότι δεν κατανόησε ποτέ τα μαθηματικά, ούτε ως μαθητής, ούτε αργότερα όταν στις παρέες του συγκαταλέγονταν μερικοί από τους κορυφαίους μαθηματικούς του εικοστού αιώνα.
Στην παρουσίαση της Παρασκευής ο Τεύκρος Μιχαηλίδης επιχείρησε να ερμηνεύσει αυτή τη «λανθάνουσα» μαθηματική ιδιοφυΐα που χαρακτηρίζει το έργο του Escher, και να πλησιάσει την τέχνη του από τη σκοπιά του μαθηματικού. Η παρουσίαση έγινε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Μουσείου Ηρακλειδών, όπου φιλοξενούνται και μερικά από τα σημαντικότερα έργα του καλλιτέχνη.

Δείτε παρακάτω ολόκληρη τη διάλεξη ... Πηγή : Μαθηματική Κοινότητα, ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου