Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2016

"Ψάχνοντας τα Μαθηματικά στη Λογοτεχνία, ψάχνοντας στην Πυθωνία."

Συνέντευξη της συγγραφέως Αριάδνης Δάντε στη μαθηματικό Αγγελική Στρατή. 


1) Θέλετε να μας πείτε δύο λόγια για να μας συστηθείτε;   

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Αγρίνιο. Από τα παιδικά μου χρόνια έχω να θυμάμαι τα παιχνίδια στις αλάνες και το κουβάλημα του καπνού. Στο σχολείο ήμουν μια μέτρια μαθήτρια, ώσπου στα 14 γνώρισα τον κόσμο των ηλεκτρονικών υπολογιστών και αποφάσισα να μελετήσω σκληρά για να σπουδάσω την Επιστήμη της Πληροφορικής.  Εργάζομαι ως Επιθεωρήτρια στα Συστήματα Ασφάλειας Πληροφοριών και αγαπώ πολύ τα ταξίδια, τη μαγειρική και τα τρία αγόρια της οικογένειάς μου.

2) Πώς προέκυψε η σχέση σας με τη συγγραφή;  

Από μικρό παιδί έγραφα στίχους. Μέχρι που ξεκίνησα τις προπτυχιακές μου σπουδές και επικεντρώθηκα στην Επιστήμη μου. Πριν τέσσερα χρόνια, κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών μου σπουδών ανακάλυψα ένα διαγωνισμό ποίησης στη μνήμη του Αγρινιώτη ποιητή Τάκη Αντωνίου και έτσι έγραψα τους πρώτους ενήλικους στίχους μου. Τώρα που το σκέφτομαι, αυτό που σταμάτησε ο βασικός τίτλος σπουδών, το συνέχισε ο επόμενος ακαδημαϊκός τίτλος...

3) "Ψάχνοντας την Πυθωνία" τί βρίσκουμε; 

Ψάχνοντας την Πυθωνία βρίσκουμε την Πληροφορική μέσα από τη Λογοτεχνία. Το βιβλίο αυτό είναι το αποτέλεσμα του εκπαιδευτικού μου προγράμματος "Ο Απόστολος στην Πυθωνία" που στοχεύει στην εισαγωγή των παιδιών στον προγραμματισμό Η/Υ μέσα από το θεατρικό παιχνίδι.
Στο παιχνίδι μας ψάχνουμε να βρούμε τα χαμένα αντικείμενα της θείας Μνήμης με τη βοήθεια πέντε κουβάδων. Μέσα από τα κουβαδάκια και τα διαφορετικά μεγέθη τους παραλληλίζεται η χωρητικότητα της δέσμευσης μνήμης που χρειάζονται οι μεταβλητές όταν γράφουμε ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή.
Οι μικρές ιστορίες του παιχνιδιού εκπαιδεύουν δημιουργικά τα παιδιά και τα μαθαίνουν να συγκρίνουν και να διακρίνουν τους χαρακτήρες, τις λέξεις, τις λογικές απαντήσεις, τους ακέραιους και τους πραγματικούς αριθμούς.
Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι εικόνες του βιβλίου, οι οποίες ωθούν τα παιδιά στην παρατήρηση και τα οδηγούν στην εξαγωγή συμπερασμάτων.4) Ακούγοντάς σας, εντοπίζω πολλά στοιχεία συσχέτισης ανάμεσα στην Επιστήμη των Μαθηματικών και την Επιστήμη της Πληροφορικής. Συμφωνείτε;

Φυσικά. Τα Μαθηματικά αποτελούν τη βάση της Επιστήμης της Πληροφορικής. Σκεφτείτε το πιο απλό παράδειγμα : για να συγγράψουμε ένα πρόγραμμα, χρειάζεται να συγκρίνουμε στοιχεία, να τα ταξινομήσουμε, να κάνουμε αντιμεταθέσεις... Χρειάζεται ένας αλγόριθμος!


5) Ετοιμάζετε κάτι άλλο αυτόν τον καιρό;

Εκτός από τα ταξίδια της Πυθωνίας, ετοιμάζω το τρίτο μου βιβλιοπαιδί που περιλαμβάνει μικρές ιστορίες για την εξάσκηση των παιδιών σε συγκεκριμένα συμφωνικά συμπλέγματα. Πρόκειται για ένα ακόμη εκπαιδευτικό βιβλίο με ερωτήσεις κατανόησης κειμένου και ασκήσεις οπτικής αντίληψης.

6) Πού μπορούμε να σας βρούμε;

Ψάχνοντας στο κοινωνικό δίκτυο Facebook θα βρείτε τις σελίδες "Αριάδνη Δάντε" και "Εκδόσεις Τσιπούπολη" από όπου μπορείτε να ενημερώνεστε για τα νέα και τις δράσεις μου. Διαφορετικά, μπορείτε να  με ακολουθήσετε στο Twitter :  ariadnidante, chipoupolis.

Το παιδικό βιβλίο: «Ψάχνοντας στην Πυθωνία» της Αριάδνης Δάντε (Εικονογράφηση : Pixel Art, ISBN : 978-618-82037-0-9, σελίδες : 56) διατίθεται από τις Εκδόσεις Τσιπούπολη (email : chipoupolis@gmail.com) στην τιμή των 8 €. Περιλαμβάνει έξι μικρές ιστορίες, 7 εικονογραφημένες ασκήσεις, 70 ερωτήσεις κατανόησης κειμένου, μία χειροτεχνία και 3 διαφορετικούς τρόπους χρήσης του βιβλίου για εκπαιδευτικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου