Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου 2016

Η Διδασκαλία της Ιστορίας στις Νεότερες Γενιές

Η γνώση της ιστορία μας θεωρείται επιβεβλημένη, όχι μόνο για γνωστικό όφελος ως ενήλικες αλλά γιατί επιβάλλεται στις μέρες μας να γνωρίζουμε την ταυτότητα και προέλευσή μας, ώστε να μπορέσουμε να την διαφυλάξουμε και να τη διατηρήσουμε!
Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στο 5ο πανελλήνιο συνέδριο με θέμα ''Μαθαίνω πως να μαθαίνω'' του ΕΛΛ.Ι.Ε.Π.ΕΚ., στη διδασκαλία της ιστορίας στα σχολεία, οι μαθητές αναφέρουν δυσκολίες στο μάθημα που έχουν να κάνουν τόσο με την απομνημόνευση και την ερμηνεία, όσο με το λεξιλόγιο και την ορολογία. Ο εκπαιδευτικός λοιπόν, δεν θα πρέπει να παρουσιάζει απλώς τα γεγονότα δίχως να εξετάζει τα αίτια, ούτε να τα παρουσιάζει σαν να είναι αποκομμένα μεταξύ τους. Αν οι μαθητές κατανοήσουν ΄΄γιατί΄΄ συνέβησαν αυτά που συνέβησαν, τι συνετέλεσε στο να συμβούν τα όσα διδάσκονται, ποιές επιπτώσεις είχαν αυτά και σε τι πλαίσιο ανήκουν, θα μπορέσουν να τα απομνημονεύσουν πολύ πιο εύκολα γιατί δεν θα είναι απλώς ένα πληροφοριακό υλικό.
Ένας τρόπος για τη διέγερση του ενδιαφέροντος των μαθητών, είναι η χρήση εποπτικών μέσων που θα προσφέρει καλύτερη κατανόηση του κειμένου, οικονομία λόγου, εξοικονόμηση χρόνου, όξυνση της αισθητικής κρίσης των μαθητών διότι θα επεξεργάζονται τις πληροφορίες μέσα από τις εικόνες. Επιπλέον ο τρόπος διδασκαλίας θα γίνεται εξατομικευμένος καθώς άλλοι μαθητές είναι οπτικοί και άλλοι ακουστικό τύποι!
Πέρα όμως από την αποστολή του σχολείου, η οικογένεια μπορεί να τροφοδοτήσει στο παιδί ιστορικές πληροφορίες. Από την εμπειρία μου ως μητέρα, διαπιστώνω ότι βιωματικά, τα παιδιά δέχονται και αποτυπώνουν καλύτερα τη γνώση. Πιο συγκεκριμένα, η αναβίωση τοπικώς εθίμων της πατρίδας μας, που μπορούν τα παιδιά να παρακολουθήσουν και συχνά να συμμετέχουν, αποτελεί μια καλή αφορμή να περνά όλη η οικογένεια εποικοδομητικά το χρόνο της και παράλληλα να γνωρίσουν τα παιδιά την ιστορία του τόπου τους. Επιπρόσθετα, ως μελλοντικοί ενήλικες, θα μπορούν να γίνουν κοινωνοί των όσων γνωρίζουν στα δικά τους παιδιά!
Δεν σας κρύβω φίλοι μου, ότι ανησυχώ με τις ραγδαίες κοινωνικές εξελίξεις που βλέπει η χώρα μας.... Αναρωτιέμαι πως θα είναι η σύσταση της κοινωνίας στην οποία θα κληθούν να ζήσουν και να παράξουν τα παιδιά μας.... Τι μπορούμε να κάνουμε για να τα βοηθήσουμε να διατηρήσουν την εθνική τους συνείδηση.... Όλα αυτά γυρίζουν στο μυαλό μου και σκέφτηκα να τα μοιραστώ μαζί σας! 
Άρθρο της κ. Πολονύφη Σπυριδούλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου