Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2016

Οι καλύτερες στιγμές του 33ου Συνεδρίου Μαθηματικής Παιδείας της ΕΜΕ στα Χανιά

Μαθηματικοί και όχι μόνο, από όλα τα μέρη της Ελλάδας, ξεπερνώντας τις καθημερινές δυσκολίες, παρευρέθησαν στην όμορφη πόλη των Χανίων και τίμησαν με την παρουσία τους το 33ο  Πανελλήνιο Συνέδριο Μαθηματικής Παιδείας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας που διοργανώθηκε με απόλυτη επιτυχία από τον πρόεδρο της ΕΜΕ Χανίων, κ. Κώστα Γαρεδάκη.

Κεντρικός ομιλητής του Συνεδρίου ήταν ο Χανιώτης κ. Δασκαλάκης Κωνσταντίνος, που είναι καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ. Είναι απόφοιτος των Ηλεκτρολόγων του Ε.Μ.Π., έκανε διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ, και εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στη Microsoft. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην θεωρητική πληροφορική και την διεπαφή της με τα Οικονομικά, την Στατιστική και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Επίσης, έχει τιμηθεί με το βραβείο της καλύτερης διδακτορικής διατριβής στην πληροφορική από τον διεθνή οργανισμό επιστήμης των υπολογιστών ACM. Η διδακτορική του διατριβή με θέμα ‘‘Υπολογιστική Πολυπλοκότητα των ισορροπιών Ναsh’’ απαντά σε ένα επιστημονικό ερώτημα άλυτο από την δημοσίευση του John Ναsh το 1950, για την οποία ο Ναsh βραβεύτηκε με το Νόμπελ Οικονομικών. Η διατριβή του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη εντοπίζει υπολογιστικά εμπόδια στην εφαρμοσιμότητα της ισορροπίας Ναsh, που υπήρξε το επίκεντρο των οικονομικών μαθηματικών μέχρι σήμερα, και δείχνει την ανάγκη για καινούργιες πιο ρεαλιστικές έννοιες ισορροπίας. Για τη δουλειά του αυτή έχει τιμηθεί και από την Διεθνή Ένωση Θεωρίας Παιγνίων με το βραβείο Πληροφορικής και Θεωρίας Παιγνίων. Έχει τιμηθεί με πολλά άλλα βραβεία και διακρίσεις όπως το Career Award από το Ίδρυμα Επιστημών της Αμερικής, το βραβείο Πληροφορικής του Ιδρύματος Sloan, το βραβείο εξαιρετικής δημοσίευσης από την Διεθνή Ένωση Εφαρμοσμένων Μαθηματικών SIAM, την ερευνητική υποτροφία της Microsoft και το βραβείο έρευνας από το ίδρυμα Giuseppe Sciacca του Βατικανού.Το νεαρό της ηλικίας του τον καθιστά πρότυπο για τη σημερινή γενιά σε μια εποχή που δίνονται άλλα ερεθίσματα στους νέους.

Ορίστηκαν οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου:
1. Διδασκαλία των Μαθηματικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση
2. Διδασκαλία των Μαθηματικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
3. Μετάβαση από το Λύκειο στο Πανεπιστήμιο
4. Έρευνα στα Μαθηματικά και τις Εφαρμογές τους
5. Ιστορία και Φιλοσοφία των Μαθηματικών

Συγκινητική η στιγμή αναφοράς της κ. Αθηνάς Καλαμπόκα για τον απρόσμενο χαμό δύο οραματιστών της μαθηματικής παιδείας του τόπου μας, του προέδρου της ΕΜΕ Ημαθίας κ. Στέλιου Μιόγλου και του συγγραφέα κ. Θωμά Ραικόφτσαλη.

Θερμά συγχαρητήρια στην οργανωτική επιτροπή για την επιλογή του θέματος του συνεδρίου και για την εξαιρετική οργάνωσή του. Συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες για την άψογη παρουσίαση των καινοτόμων εργασιών τους Εξαιρετικός ο συντονισμός των παρουσιάσεων από τους προεδρεύοντες και σημαντικό γεγονός ήταν οι κατάμεστες αίθουσες από συναδέλφους  τριτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το τρίπτυχο: Οργάνωση-Προεδρείο-Συνεδρίες (Παρουσιάσεις) επ’ωφελεία της μαθηματικής εκπαιδευτικής κοινότητας που συμμετείχε στο 33ο Συνέδριο ήταν υψηλού επιπέδου, γεγονός που συνιστά παρακαταθήκη για το επόμενο Συνέδριο που θα λάβει χώρα στη Λευκάδα.

Στο παρακάτω βίντεο, παρακολουθείστε όσοι χάσατε και ξαναθυμηθείτε όσοι παραβρεθήκατε, τις καλύτερες στιγμές του 33ου Συνεδρίου (Το μουσικό κομμάτι που ακούγεται στο βίντεο είναι ο Ερωτόκριτος του Ξυλούρη που ερμηνεύεται από την Οκτάβα):


Επιμέλεια Άρθρου: Στρατή Αγγελική, M.Sc. Μαθηματικός,
                               Λώλη Ευαγγελία, M.Sc. Μαθηματικός1 σχόλιο:

  1. Το συνεδριο κινηθηκε πραγματι σε καλο επιπεδο. Δεν ελλειψαν ομως και "πραγματακια" τα οποια πρεπει να προσεχθουν και να βελτιωθουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή