Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2016

Ο ερωτευμένος Αϊνστάιν ...

Αγάπη μου, (...) Θα προτιμούσα να πάω μαζί σου στο Μπεάτενμπεργκ από ό,τι με ένα τσούρμο αντρών· άλλωστε, είμαι και εγώ άντρας και έχω ανάγκη τη δική σου συντροφιά, όχι τη δική τους. Όταν δεν είμαστε μαζί, σε σκέφτομαι με τόση τρυφερότητα που δεν μπορείς να φανταστείς. Παρόλο που δείχνω το αντίθετο όταν είμαστε μαζί και γίνομαι κακό παιδί. Απλά κάνε υπομονή· την ερχόμενη Κυριακή ή την ακριβώς επόμενη θα πάμε εκδρομή και θα έχουμε ήδη αναχωρήσει από το Σάββατο το βράδυ! Τότε, για μια ακόμα φορά, θα σε φιλάω και θα σε σφίγγω στην αγκαλιά μου όλη τη νύχτα για να χαρεί η καδιά μου. (...)».

Γραμμένες στις 8 Ιουνίου του 1902, στη Βέρνη, οι παραπάνω αράδες προέρχονται από την πένα του Αλμπερτ Αϊνστάιν. Τις αντιγράφω από μια πολύ φρέσκια έκδοση, τις «Ερωτικές επιστολές» των Αλμπερτ Αϊνστάιν και Μιλέβα Μάριτς, που μόλις κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Ροπή σε μετάφραση της Μαριάννας Τσάτσου.

Όπως γράφει στον πρόλογο της έκδοσης ο Μάρτιν Τζ. Κλάιν, «το 1897 που ξεκινάει αυτή η σειρά επιστολών, ο δεκαοκτάχρονος Αϊνστάιν είναι στο δεύτερο έτος των σπουδών του στο Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο της Ζυρίχης, ενθουσιασμένος με όσα μαθαίνει και πρόθυμος να μοιραστεί τις ιδέες και τις σκέψεις του με τη συμφοιτήτριά του, Μιλέβα Μάριτς, για την οποία αρχίζει να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. (...) Κατά τη διάρκεια των έξι ετών που καλύπτουν οι επιστολές αυτές, ο Αϊνστάιν και η Μάριτς πέρασαν πολλά μαζί. Το 1903 παντρεύτηκαν, εκείνη έμεινε έγκυος και ο Αϊνστάιν διορίστηκε στο Ελβετικό Γραφείο Ευρεσιτεχνιών, υποσχόμενος να “ανέλθει επαγγελματικά” και να “μην πεινάνε πια”».

Πόσο συγκινητικό και συνάμα ωραίο είναι να βλέπεις μια άλλη πλευρά ενός ανθρώπου όταν έχεις γνωρίσει μόνο την επαγγελματική και μάλιστα άκρως επιτυχημένη του πορεία. 
Το δικό μου συμπέρασμα είναι ένα ... ο άνθρωπος χρειάζεται την αγάπη γύρω του για να μπορέσει να επιβιώσει και να διαπρέψει, την αγάπη των γονιών, την αγάπη ενός συντρόφου, την αγάπη των παιδιών του και φυσικά την αγάπη των φίλων του. 
Εξίσου σημαντικό είναι βεβαίως να μπορεί ένας άνθρωπος να δώσει αγάπη γιατί και αυτό είναι εξαιρετικά ανακουφιστικό και ενθαρρυντικό για τη συνέχιση της ζωής του ... δώστε λοιπόν αγάπη και είναι σίγουρο ότι θα την λάβετε και εσείς στο μέγιστο βαθμό !!! 

Πηγή έμπνευσης : www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου