Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2016

Νέος διαγωνισμός από την ομάδα “Μαθηματικά κι άλλα πολλά”

Ο αγαπητός φίλος, εξαίρετος συνάδελφος και συγγραφέας Σωτήρης Γκουντουβάς, προσφέρει 2 αντίτυπα του βιβλίου του “Γεωμετρικές Διαδρομές”, το οποίο πραγματεύεται θέματα γεωμετρίας από την αρχαιότητα έως τον 20ο αιώνα,  στους φίλους της ομάδας  “Μαθηματικά κι άλλα πολλά”.

Λίγα λόγια για το συγγραφέα Σωτήρη Γκουντουβά

Ο Σωτήρης Γκουντουβάς γεννήθηκε στις Σέρρες το 1967, με καταγωγή από την Ήπειρο. Μένει μόνιμα στην Αργυρούπολη από το 1976, όπου τελείωσε και το Λύκειο. Σπούδασε στο Μαθηματικό Ιωαννίνων (1984-1988), κατόπιν με κατατακτήριες στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Μαθηματικό του Πανεπιστημίου Αθηνών στη Διδακτική και μεθοδολογία Μαθηματικών (2006-2008). Η διπλωματική του διατριβή είχε τίτλο: “Το νόημα της κατασκευής στην πορεία εξέλιξης της Γεωμετρίας”.

Εργάστηκε σε φροντιστήριο ως μαθηματικός από το 1991 έως το 2001. Το 2001 διορίστηκε, μέσω ΑΣΕΠ, ως μαθηματικός στο Δημόσιο. Υπηρέτησε στα Λύκεια της Ύδρας, της Αίγινας και στη συνέχεια σε Λύκεια του Πειραιά, του Ελληνικού, του Αλίμου και τα τελευταία χρόνια έχει οργανική θέση στο 1ο Λύκειο Αργυρούπολης, σχολείο από το οποίο αποφοίτησε.

Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα είναι τα Αρχαία Ελληνικά Μαθηματικά, η Ιστορία και η Διδακτική των Μαθηματικών και ειδικότερα της Γεωμετρίας. Οι  “ Γεωμετρικές Διαδρομές” είναι η πρώτη συγγραφική του δραστηριότητα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο "Γεωμετρικές Διαδρομές"

Στο βιβλίο “Γεωμετρικές Διαδρομές” διαπραγματεύονται θέματα από τη μακρά πορεία της Γεωμετρίας, από την εποχή του Θαλή μέχρι του Gauss και του Hilbert, με έμφαση στα γεωμετρικά προβλήματα και τις κατασκευές.

Το πρώτο μέρος του βιβλίου ασχολείται με τη Γεωμετρία στην Αρχαία Ελλάδα. Η εκκίνηση γίνεται από την Ιωνική Σχολή του Θαλή, στη συνέχεια τη Σχολή των Πυθαγορείων και κατόπιν αυτή των Αθηνών με την Ακαδημία του Πλάτωνα. Αργότερα, στην περίοδο των ελληνιστικών χρόνων, όπου η Αλεξάνδρεια γίνεται το επιστημονικό κέντρο του τότε κόσμου με τη μεγάλη τριάδα των Ελλήνων Γεωμετρών Ευκλείδη, Αρχιμήδη και Απολλωνίου. Εκεί, τον 3ο π.Χ, αιώνα γράφονται τα "Στοιχεία" του Ευκλείδη, ένα έργο σταθμός στον ανθρώπινο πολιτισμό. Στις αρχές του 6ου μ.Χ αιώνα σηματοδοτείται το τέλος της λαμπρής περιόδου των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών.

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου παρουσιάζονται οι γεωμετρικές κατασκευές στα Αρχαία Ελληνικά Μαθηματικά, όπου κατείχαν μια σαφώς ευδιάκριτη θέση και ικανοποιούσαν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Τα μέσα για την πραγματοποίησή τους ήταν αποκλειστικά οι ευθείες και οι κύκλοι, δηλαδή ο κανόνας και ο διαβήτης. Η μη σωζόμενη πραγματεία του Απολλωνίου "Περί Επαφών" είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση γεωμετρικού προβλήματος που επιλύεται με κανόνα και διαβήτη. Βέβαια, υπήρχαν και κατασκευές που η πραγματοποίησή τους με αυτά τα δύο όργανα ήταν αδύνατη, όπως τα τρία περίφημα “άλυτα” προβλήματα. Για να αντεπεξέλθουν από αυτό το αδιέξοδο οι αρχαίοι Έλληνες Γεωμέτρες κατέφυγαν στη χρήση άλλων καμπυλών όπως οι κωνικές τομές ή και πιο πολύπλοκων όπως η τετραγωνίζουσα, η σπείρα και άλλες. Πληροφορίες για τα κατασκευαστικά προβλήματα και την ταξινόμησή τους μπορούν να βρεθούν στην αρχαία γραμματεία με πληρέστερη αυτή του Πάππου στη "Συναγωγή".

Στο τρίτο μέρος του βιβλίου διαπραγματεύονται τα τρία περίφημα “άλυτα” προβλήματα της αρχαιότητας, τον Διπλασιασμό του κύβου ή Δήλιο πρόβλημα, τον τετραγωνισμό του κύκλου και την τριχοτόμηση γωνίας. Παρουσιάζονται οι λύσεις που δόθηκαν και τέλος, με τη βοήθεια της άλγεβρας, αποδεικνύεται η μη επιλυσιμότητα αυτών με κανόνα και διαβήτη.

Στο τέταρτο μέρος του βιβλίου διαπραγματεύονται τα κανονικά πολύγωνα, η κατασκευασιμότητά τους και το πρόβλημα της κυκλοτομίας. Μελετάται  το τετράγωνο, τα κανονικά εξάγωνο, πεντάγωνο, δεκάγωνο, δεκαπεντάγωνο, επτάγωνο, εννιάγωνο και τέλος το κανονικό δεκαεπτάγωνο. Επίσης, παρουσιάζεται και το έργο του Αρχιμήδη "Κύκλου Μέτρησις" ως εφαρμογή των κανονικών πολυγώνων.

Στο πέμπτο μέρος του βιβλίου διαπραγματεύονται τα Πλατωνικά Στερεά, το πρόβλημα της Χρυσής Τομής, το Πυθαγόρειο θεώρημα, οι κατασκευές Mohr-Mascheroni. Τέλος, λύνονται μερικά γεωμετρικά προβλήματα με Ευκλείδεια και Αναλυτική Γεωμετρία, συγκρίνοντας τις μεθόδους του Ευκλείδη με εκείνες του Καρτέσιου και το βιβλίο κλείνει με ιστορίες για ισοσκελή τρίγωνα.


 Πρόκειται για ένα αξιόλογο βιβλίο, χρήσιμο για κάθε εκπαιδευτικό, το οποίο διατίθεται:

για την Αθήνα στα βιβλιοπωλεία
1. Κορφιάτης, Ιπποκράτους 6 Αθήνα, τηλ.210-3628492
2. Σαββάλας, Ζ. Πηγής 18 Αθήνα, τηλ. 210-3301251
3. Πατάκης, Ακαδημίας 65 Αθήνα, τηλ. 210-3811850
4. Πολιτεία, Ασκληπιού 1 & Ακαδημίας Αθήνα, τηλ. 210-3600235

για την Θεσσαλονίκη στα βιβλιοπωλεία
1. Ανικούλας, Εγνατίας 148 & Εγνατίας 156, τηλ. 2310-235297
2. Σαββάλας, Β. Ηρακλείου 47, τηλ.: 2310-270226
3. Αδ. Τσεκούρας, Α. Βελουχιώτη 19 Αμπελόκηποι Θεσσαλονίκης, τηλ. 693835857


Όροι συμμετοχής στο διαγωνισμό

1ον  Να αγαπάτε τα μαθηματικά
2ον  Να αγαπάτε τα βιβλία
3ον  Να γίνετε μέλος της ομάδας “Μαθηματικά κι άλλα πολλά” στο facebook  (https://www.facebook.com/groups/mathsandothers)
4ον  Να γίνετε μέλος της ομάδας “Γεωμετρικές Διαδρομές” στο facebook  (https://www.facebook.com/groups/1664980577160670)
5ον  Να κάνετε δημόσια κοινοποίηση της παρούσας ανάρτησης στη προσωπική σας σελίδα στο facebook  (η κοινοποίηση να είναι δημόσια, δηλ. να μπορούν να την δουν και όσοι δεν είναι φίλοι σας)
6ον Δηλώστε συμμετοχή στα παρακάτω σχόλια της παρούσας ανάρτησης, γράφοντας ότι "Αποδέχεστε τους όρους και επιθυμείτε να συμμετάσχετε  στο διαγωνισμό" μαζί με το ονοματεπώνυμό σας και  ένα email επικοινωνίας  (Η συμμετοχή ανώνυμων θα κρίνεται άκυρη και θα σβήνεται  αυτόματα).

Ο διαγωνισμός ξεκινάει σήμερα Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2016 και λήγει Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2017. Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί  την ίδια ημέρα (Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2017) στη σελίδα https://www.random.org/lists μετά τις 20.00.
 
Διευκρινίζεται ότι, οι νικητές εντός Ελλάδας, θα παραλάβουν τα βιβλία τους δωρεάν, με ταχυδρομική αποστολή (αφού δώσουν πλήρη ονομαστικά στοιχεία και ένα κινητό τηλέφωνο για την παράδοση), ενώ όσοι κατοικούν εκτός Ελλάδας, θα επιβαρυνθούν  τα έξοδα αποστολής.  

Όποιος νικητής δεν αποστείλει τα στοιχεία του το πολύ σε μία εβδομάδα από τη στιγμή της κλήρωσης, το δώρο του θα μεταβιβάζεται αυτόματα στον 1ο αναπληρωτή.

Υ.Γ. Ευχαριστούμε το συνάδελφο Σωτήρη Γκουντουβά για την ευγενική του προσφορά.14 σχόλια:

 1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αποδέχομαι τους όρους και επιθυμώ να συμμετάσχω στο διαγωνισμό
  Μάριος Γαλανάκος
  margalanak0@yahoo.gr

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αποδέχομαι τους όρους και επιθυμώ να συμμετάσχω στο διαγωνισμό.
  Παπαδόπουλος Ιωάννης
  ipapad09@hotmail.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αποδέχομαι τους όρους και επιθυμώ να συμμετάσχω στο διαγωνισμό
  Δημήτρης Τζιάτζιος
  ditziatzio@sch.gr

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αποδέχομαι τους όρους και επιθυμώ να συμμετάσχω στο διαγωνισμό
  Χρήστος Τσιφάκης xr.tsif@gmail.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αποδέχομαι τους όρους και επιθυμώ να συμμετάσχώ στο διαγωνισμό. Φωκάς Δημήτριος. dimfo@live.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Αποδέχομαι τους όρους και επιθυμώ να συμμετάσχώ στο διαγωνισμό.ΓΑΛΑΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.ggalanis1984@yahoo.gr

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Αποδέχομαι τους όρους και επιθυμώ να συμμετάσχω στο διαγωνισμό . Τρίκας Δημήτρης dtrikas@yahoo.gr

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Αποδέχεμαι τους όρους και επιθυμώ να συμμετάσχω στο διαγωνισμό
  Λαζαρίδου Μαρiα
  marlazaridou@gmail.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Αποδέχομαι τους όρους και επιθυμώ να συμμετάσχω στο διαγωνισμό
  Ευα Ανδρουλιδάκη
  evandroulidaki@yahoo.gr

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Αποδέχομαι τους όρους και επιθυμώ να συμμετάσχω στο διαγωνισμό
  Άρης Χατζηγρίβας
  arisxat9@gmail.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Αποδέχομαι τους όρους και επιθυμώ να συμμετάσχω στο διαγωνισμό
  Βίσμπας Αντώνης
  antvismp@yahoo.gr

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Αποδέχομαι τους όρους και επιθυμώ να συμμετάσχω στο διαγωνισμό.
  Κωστας Ζυγούρης
  katefthinsi@mac.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Αποδέχομαι τους όρους και επιθυμώ να συμμετάσχω στο διαγωνισμό. Ευχαριστούμε τον συνάδελφο Σωτήρη Γκουντουβά για την προσφορά του. Ζουρνά Χριστίνα
  chinazou67@gmail.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή