Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2018

Ημερίδα με θέμα "Τα Μαθηματικά στην Αρχαιολογία"Την Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018, στο Aegean College, η ομάδα μας “Μαθηματικά κι άλλα πολλά” παρευρέθηκε στην ημερίδα με θέμα : “ Τα Μαθηματικά στην Αρχαιολογία”, αφιερωμένη στα 100 Χρόνια από την ίδρυση της ΕΜΕ και στο 2018 – Έτος Μαθηματικών. Η ημερίδα οργανώθηκε από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (ΕΜΕ) και από το Εργαστήριο Αρχαιομετρίας του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τη στήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων & Πολιτισμικής Κληρονομιάς Υπουργείου Πολιτισμού.

Χαιρετισμούς απεύθυναν ο Δρ κ. Ανάργυρος Φελλούρης, καθηγητής του ΕΜΠ και Πρόεδρος της ΕΜΕ, η Δρ. κ. Ε. Κόρκα του Υπουργείου Πολιτισμού και ο Δρ κ. Ιωάννης Λυριτζής, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Πέντε αξιόλογοι προσκεκλημένοι Ομιλητές παρουσίασαν θεματικές ενότητες με επίκεντρο τα Μαθηματικά.

O Δρ κ. Ιωάννης Λυριτζής, Καθηγητής Φυσικών Επιστημών – Αρχαιομετρίας, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Δντής Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας, με τίτλο “Τα Μαθηματικά στην Αρχαιολογία: Εισαγωγή – Παραδειγματικές περιπτώσεις”.

Ο Δρ κ. Βασίλειος Κιλίκογλου, Διευθυντής Ινστιτούτου Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας Υλικών του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτου, με τίτλο “Τα μαθηματικά στη προσομοίωση μηχανικής και θερμικής συμπεριφοράς αρχαιολογικών κεραμικών”.

Ο Δρ κ. Γιώργος Βαβουρανάκης, Επίκουρος Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, με τίτλο “Η συμβολή των μαθηματικών στην τεκμηρίωση, ανάλυση και ερμηνεία των ανασκαφικών δεδομένων”.

H Δρ κ. Ιουλία Παπαγεωργίου, Επίκουρη καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με τίτλο Η συμβολή των Μαθηματικών και Στατιστικής στην προέλευση αρχαίων υλικών”.

H Δρ  κ. Ευαγγελία Πάνου, Φυσικός του Υπουργείου Παιδείας, με τίτλο Τα Μαθηματικά στην κατασκευή και λειτουργία του Ωρολογίου του Ανδρόνικου του Κυρρήστου (πύργος ανέμων)”.

Πολλά κεφάλαια των Μαθηματικών χρησιμοποιούνται στην επίλυση αρχαιολογικών προβλημάτων (προσδιορισμός του χρόνου κατασκευής ενός μνημείου ή έργου τέχνης π.χ οψιανό, κεραμικό, οστό, κτήριο), προέλευσης πρώτης ύλης εργαλείων και τεχνέργων (π.χ. από ποιο πηλό κατασκευάστηκε ένα κεραμικό αγγείο, ποιο πέτρωμα ένα λίθινο εργαλείο), ακόμη και οι αλγόριθμοι στην τριδιάσταστατη απεικόνιση και εικονική πραγματικότητα. Σε αυτά περιλαμβάνονται: η Θεωρία των Πιθανοτήτων, οι βασικές ιδιότητες των πραγματικών αριθμών, οι εξισώσεις 1ου και 2ου βαθμού, η έννοια της ακολουθίας πραγματικών αριθμών, και η αριθμητική και η γεωμετρική πρόοδος ως ειδικές περιπτώσεις κανονικότητας (pattern) σε ακολουθίες, η έννοια της συνάρτησης,οι Πίνακες και τα Γραμμικά Συστήματα, ο Διαφορικός Λογισμός (παράγωγος, Τοπικά ακρότατα συνάρτησης, Ρυθμός μεταβολής, γραφική παράσταση μιας συνάρτησης),Ολοκληρωτικός Λογισμός, Τριγωνομετρικοί Αριθμοί Γωνίας, Οι Τριγωνομετρικές Συναρτήσεις, Πολυώνυμα -Πολυωνυμικές Εξισώσεις, Εκθετική και Λογαριθμική Συνάρτηση,να αναφέρουμε ορισμένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου